بهرام کلهرنیا در نشست خبری هفدهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر، درگذشت صادق بریرانی یکی گرافیستهای پیشکسوت در سن ۱۰۱ سالگی را اعلام کرد.
صادق بریرانی در سال ۱۳۰۲ خورشیدی در روستای بریران گیلان که در آن زمان بخشی از صومعهسرا بود، به دنیا آمد. او در ۱۶ سالگی تحت آموزش درویشی به نام زرینکلک که از شاگردان کمالالملک بود، به نقاشی علاقهمند شد. در سال ۱۳۲۶ برای تحصیل در رشته نقاشی به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران راه یافت و پس از آن، برای ادامه تحصیلات به دانشگاه ایندیانا در آمریکا رفت.
از سال ۱۳۶۰، تدریس گرافیک در دانشگاههای تهران را بر عهده داشت و در طول فعالیتهای خود، داوری رویدادهای معتبری مانند دوسالانه گرافیک برنو در چکسلواکی (۱۳۵۵) و دوسالانه طراحی گرافیک تهران (۱۳۷۱) را انجام داد. همچنین، در نمایشگاهها و رویدادهای بینالمللی متعددی شرکت داشت.
با وجود تأثیرپذیری از هنر اروپا و آمریکا در دوران تحصیل، بریرانی همواره بر هویت ایرانی خود پایبند ماند. آثار او ترکیبی از خوشنویسی سنتی ایرانی و سبک نقاشی معاصر موسوم به نقاشی حرکتی بود. او رویکردی منحصربهفرد در خوشنویسی داشت که بر پایه حرکت آزاد قلممو و شکستن ساختارهای معمول برای خلق الفبایی نو شکل گرفته بود. بریرانی باور داشت که فرم ظاهری کلمات میتواند بازتابدهنده معنا و پلی میان مفاهیم ذهنی و دنیای بیرونی باشد.
یکی از ویژگیهای بارز آثار او، تلفیق نقاشی، گرافیک و شعر بود. او با گرایشی نزدیک به اصول سوررئالیسم، به بیان خودانگیخته و نشانگذاریهای خودکار هنری میپرداخت، اما نگاهش ریشه در فلسفه شرقی داشت و بر پایه تأمل و مشاهده شکل میگرفت.
بین سالهای ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۷، در دوران ریاست خود بر اداره گرافیک وزارت فرهنگ و هنر، بیش از ۵۰ تمبر یادبود طراحی کرد که امروزه زینتبخش مجموعههای تمبر علاقهمندان این هنر است. از میان این آثار، تمبر ویژه بیستوپنجمین سالگرد تأسیس یونیسف، که در سال ۱۳۵۰ منتشر شد، تنها تمبری است که نام طراح آن بهطور رسمی روی آن درج شده است.
صادق بریرانی در بهمن ۱۴۰۳، در ۱۰۱ سالگی، بر اثر کهولت سن چشم از جهان فروبست.
نظر شما دربارهی درگذشت صادق بریرانی چیست؟ لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با فیگار در میان بگذارید.