فیلمسازان قبل از انقلاب 57، مجموعهای از بهترین فیلمها را خلق میکردند. با ما همراه باشید تا به معرفی و تحلیل بهترین فیلم های قبل از انقلاب بپردازیم.
سینمای ایران، پس از محدودیتهای فراوان و سانسورهایی که برایش در پس از انقلاب صورت گرفت، نتوانست پیشرفت بزرگی در زمینهی بینالمللی حاصل کند. از این رو نیز بسیاری از بازیگران بزرگ نیز به خارج از کشور مهاجرت میکردند (بهترین بازیگران ایرانی مقیم خارج از کشور)، که باعث میشد سینمای ملی ما در حد معمولی آرام دنبال شود، و عناوین زیادی برای ارائه نداشته باشد.
نخستین سینما در سال 1904 میلادی در تهران افتتاح شد، و از همان روز بود که سینما، بخش بزرگی از احساسات نهفتهی مردم ایران شد. در ابتدا فیلمهایی از کشورهای دیگر، مانند هند (بهترین فیلم های هندی 2022) و چین (بهترین فیلم های چینی 2022) در سینما پخش میشد. اما با پیشرفتی که ایران، در بین سالهای 1910 تا 1915 کسب کرد، توانست فیلمهای کشور خودش را بسازد (بهترین فیلم های ایرانی 1400)، و بر روی پردهی سینما اکران کند.
سینمای ایران در 25 سال، توانست قدرت خودش را به جهانیان ثابت کند، و پس از افتتاح اولین مدرسهی سینمایی، بازیگران زیادی را نیز به سینما تزریق و معرفی کرد.
معرفی و تحلیل بهترین فیلم های قبل از انقلاب
از طنز تا غمگین
- The House is Black
- The Brick and The Mirror
- The Cow
- Still Life
- Samad Goes to the School
- The Deer
- Gheisar
در نهایت سینمای ایران در آن سالها توانست قدرتمند به کار خودش ادامه دهد و به بالاترین ردههای فیلمسازی نیز دست پیدا کند. با ما همراه باشید تا به معرفی و تحلیل بهترین فیلم های قبل از انقلاب بپردازیم.
The House is Black
- کارگردان : فروغ فرخزاد
- بازیگران : فروغ فرخزاد، حسین منصوری، ابراهیم گلستان
- سال انتشار : 1962
- امتیاز : 7.8
- ژانر : مستند، کوتاه
- خلاصه داستان : داستان این فیلم دربارهی افراد جزامی است، که در شمال ایران زندگی میکنند.
تحلیل فیلم این خانه سیاه است
این مستند (بهترین مستندها) غمگین (بهترین فیلم های غمگین 2022 و 2021)، که توسط فروغ فرخزاد ساخته شده است، زندگی سخت افرادی که در شمال ایران زندگی میکنند، میپردازد. این فیلم، از عناصر سادهای بهره میگیرد، که باعث میشود بهترین فیلم قبل از انقلاب نیز لقب بگیرد.
مجموعهای از اتفاقات دردناک و سادهای که کنار یکدیگر قرار میگیرند، تا معنای سختی و رنج را بسازند. میتوان گفت، داستان فیلم بر اساس مونتاژ (بهترین فیلم ها برای درک نظریه مونتاژ) پیش میرود. همچنین حس شاعرانهای که فروغ فرخزاد به این فیلم بخشیده است، بسیار ستودنی میباشد.
The Brick and The Mirror
- کارگردان : ابراهیم گلستان
- بازیگران : ابراهیم گلستان، تاجی احمدی، مسعود فقیه
- سال انتشار : 1965
- امتیاز : 7.6
- ژانر : درام
- خلاصه داستان : هاشم که راننده تاکسی است، پس از سوار کردن زنی جوانی، نوزادی در صندلی عقب خودرویش پیدا میکند. او و دوست دخترش تلاش میکنند با این کودک کنار بیایند.
تحلیل فیلم خشت و آینه
خشت و آینه، که از بهترین فیلمهای قدیمی ایرانی قبل از انقلاب میباشد، نمایشی تاریک، عمیق و تکان دهنده از داستانی کلاسیک است، که به معضلات اجتماعی، و اضطرابهای اخلاقی میپردازد، و امکان دارد همهمان با آن روبرو شویم. این فیلم به شدت واقعگرایانه میباشد، و توسط ابراهیم گلستان، یکی از برترین هنرمندان دوران قبل از انقلاب ساخته شده است.
به گفتهی برخی از بزرگترین منتقدان تاریخ سینما، فیلم خشت و آینه، نسخهی رادیکالی، و سورئالیستی (بهترین فیلم های سورئال (surreal) 2021) فیلمهای فلینی و آنتونیونی است. این فیلم حس واقعبت را به شما منتقل میکند، و تفسیری بصری، از جامعهی وحشی را به ارمقان میآورد. هدف این فیلم، به تصویر کشیدن جامعهای لیبرال بود، و باعث شد تا ایران از نظر داستان سُرایی پیشرفت دوچندانی کند.
The Cow
- کارگردان : داریوش مهرجویی
- بازیگران : عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جمشید مشایخی
- سال انتشار : 1969
- امتیاز : 7.9
- ژانر : درام، کمدی
- خلاصه داستان : همهی امید زندگی مش حسن به تنها گاوی است که در طویله اش دارد، و از وجود آن علاوه بر امرار معاش خانواده خود، افراد روستا را نیز بهرهمند میسازد. همه این مسائل باعث شده است که مش حسن دلبستگی خاصی به این گاو داشته باشد. اما روزی که مش حسن به شهر رفته، گاو به علت نامشخصی میمیرد و افراد روستا با موافقت همسر مش حسن نعش گاو را در چاه روستا میاندازند و پس از بازگشت مش حسن وانمود میکنند که گاو گریخته است ولی او باور نمیکند و اعتقاد دارد گاو را اهالی روستا به قتل رساندهاند.
تحلیل فیلم گاو
فیلم گاو، که یکی از بهترین فیلمهای طنز قبل از انقلاب میباشد، را میتوان نقطهی عطفی در سینمای ایران دانست. این فیلم، جزو معدود فیلمهای ایرانی میباشد که از شبکهی نتفلیکس (بهترین فیلم های ایرانی نتفلیکس) نیز قابل پخش است. این فیلم، یکی از تحسینبرانگیزترین فیلمهای ایرانی است که توسط منتقدین جهانی تعریف شده است.
این اثر آقای مهرجویی، اولین فیلم ایرانی بود در سینمای جهان نیز اکران شد. بررسی زندگی مردم روستایی، عنوانی است که در این فیلم، به آن زیاد پرداخته میشود و بحث اصلی است، که داستان را حول محور خودش میچرخاند. تراژدی فیلم در ناتوانی حسن، بسیار غمانگیز است. شخصیت مش حسن در فیلم، نشاندهندهی افراد بینام و نشان روستایی است، که ترس از بیهدفی، در این جامعه را دارند. او بدون گاو، هیچ هدف و هویتی ندارد، و در سمت حنون قرار میگیرد.
Still Life
- کارگردان : سهراب شهید ثالث
- بازیگران : زابور بنیادی، محمد کانی، هدایتالله نوید
- سال انتشار : 1974
- امتیاز : 7.7
- ژانر : درام
- خلاصه داستان : زوجی سالخورده در منطقهای دورافتاده زندگی میکنند. پیرمرد که سوزنبان راه آهن است حکم بازنشستگیاش را دریافت میکند و حالا باید جایش را به یک مرد جوان بدهد. در همین حین، پسرش نیز تصمیم میگیرد به ارتش بپیوندد.
تحلیل فیلم طبیعت بیجان
فیلم طبیعت بیجان، داستانی ظریف و سرد و غمگین را نشان میدهد. این اثر سهراب شهید ثالث، جزو پرفروش ترین فیلم های ایرانی قبل از انقلاب بود که نماهای طولانی، و عریض را به تصویر میکشید.
سکانسهای بدون وقفه، از راه رفتنهای محمد، به سمت راهآهن، به قدری زیبا تلقی میشوند که برخی از نظریهپردازان هنری، این فیلم را به بوم نقاشی زیبا (بهترین فیلم ها با موضوع نقاشی) تشبیه کردهاند. کارگردان در فیلم، یک رویکردی منحصربهفرد از دنیایی را خلق میکند که بسیاری از عقاید در آنجا سنتی هستند.
Samad Goes to the School
- کارگردان : پرویز صیاد
- بازیگران : پرویز صیاد، محمود بهرامی، نوذر آزادی
- سال انتشار : 1973
- امتیاز : 7.1
- ژانر : کمدی
- خلاصه داستان : صمد در روستایی زندگی میکند و سعی دارد که به مدرسه برود و باسواد شود. در همین حین سرکار استوار، به دنبال باند قاچاق است.
تحلیل فیلم صمد به مدرسه میرود
صمد، یکی مجموعههایی بود که، در چند سال مختلف منتشر شد، و هر کدام جزو بهترین فیلم های کمدی ایرانی قبل از انقلاب شناخته شدهاند. اما عنوان صمد به مدرسه میرود، که یکی بهترین فیلم های طنز قبل از انقلاب بوده است، لذتی بدون وصف، از هیجان، و خنده (بهترین فیلم های کمدی 2022) را به همراه دارد.
پرویز صیاد، در نقش صمد، یکی از تکرارنشدنیترین کارکترهای تاریخ سینما را بازی میکند، و باعث میشود مردم، پس 50 سال، همچنان او را به اسم صمد بشناسند. عنصر خنده چیزی است که، حتی با 10 مرتبه دیدن فیلم هم از بین نمیرود.
The Deer
- کارگردان : مسعود کیمیایی
- بازیگران : بهروز وثوقی، فرامرز غریبیان، مستانه جزایری
- سال انتشار : 1974
- امتیاز : 7.9
- ژانر : جنایی، درام
- خلاصه داستان : یک چریک شهری به نام قدرت میزبانی، پس از سرقت از بانک، از رفقایش جدا میشود و با پیکری زخمی، خود را به دوست ایام کودکیاش میرساند.
تحلیل فیلم گوزنها
گوزنها، اوج فیلمسازی مسعود کیمیایی، و با بازیگری بهروز وثوقی است. هنرنمایی وثوقی، در این فیلم تکرارنشدنی بود و متاسفانه، این فیلم، جزو هفتمین، و آخرین همکاری این دو هنرمند با یکدیگر بود. پس از آن بهروز وثوقی، به آمریکا مهاجرت میکند و دیگر نمیتواند در ایران بازی کند. اما این فیلم یکی از بزرگترین یادگاریهایی بود که، این بازیگر بود با خودش به جای گذاشت.
دولت شاه در آن زمان، سانسورهای زیادی را بر روی این فیلم اعمال کرد، و این اثر هنری را، بسیار محدود کرد. اما این فیلم توانست به یکی از موفقترین فیلمهای ایرانی قبل از انقلاب نام بگیرد.
بیشتر بخوانید:
Gheisar
- کارگردان : مسعود کیمیایی
- بازیگران : بهروز وثوقی، ناصر ملک مطیعی، پوری بنایی
- سال انتشار : 1969
- امتیاز : 7.6
- ژانر : جنایی، درام
- خلاصه داستان : فیلم، دربارهی انتقام یک مرد، از خواهر و برادرش است.
تحلیل فیلم قیصر
غیرت، شاید صفات بارز مردان ایرانی در قبل از انقلاب بود، و این فیلم مهمترین عنصری که به نمایش میگذارد، همین میباشد. قیصر، آتش عشق (بهترین فیلم های عاشقانه 2022)، و احترام به خانواده (بهترین فیلم های خانوادگی 2022) را نیز بیان میکند.
فیلم قیصر زمانی ساخته شد که جامعهی ایران در آستانهی مدرن شدن، و ورود به دنیای جدید قرار داشت. در آن سالها گرایش جوانان بر فرهنگ غربی، رو به افزایش بود، و این فیلم مسعود کیمیایی، غلبه بر صنعت مدرنیته را به نمایش گذاشت.
بیشتر بخوانید:
- بررسی و نقد قسمت 5 سریال یاغی
- بررسی و نقد قسمت 4 سریال یاغی
- بررسی سریال زخم کاری
- نقد سریال نیسان آبی
- تحلیل ساختاری و نقد فیلم مجبوریم رضا دُرمیشیان
- بررسی و نقد فیلم مرد بازنده
- نقد فیلم عنکبوت مقدس
- نقد فیلم عنکبوت
- نقد فیلم درخت گردو
از همراهی شما تا انتهای نوشتار معرفی و تحلیل بهترین فیلم های قبل از انقلاب سپاسگزار هستیم. حتما ما را با نظرات خود در رابطه با این نوشتار، آگاه کنید. شما میتوانید به عنوان نویسنده مهمان در سایت فیگار عضو شوید و علاوه بر اشتراک نظرات خود در رابطه با مقالهها، نقد فیلم ، نقد سریال ، اخبار سینما و مطالب خودتان را نیز انتشار دهید. برای مطالعه فراخوان مرتبط با آن بر روی لینک نویسنده مهمان کلیک نمایید. در ضمن شما همراهان عزیز میتوانید به اینستاگرام فیگار جهتِ شناختِ مهمترین فیلم های ژانرهای مختلف و خلاصه نقد و بررسیهای فیلمهای روز دنیا مراجعه کنید.
پرسش های متداول
مسعود کیمیایی و بهروز وثوقی چند فیلم مشترک دارند؟
این دو هنرمند هفت فیلم مشترک با همکاری یکدیگر عرضه کردهاند.
کدام فیلم ایرانی قبل از انقلاب، در شبکهی نتفلیکس نیز در دسترس است؟
فیلم گاو، هماکنون از شبکهی نتفلیکس قابل پخش است.