همنواز

نقد و بررسی فیلم مرتد (Heretic 2024) ؛ آزمونی مرگبار برای ایمان و باورها

در نقد فیلم مرتد بررسی می‌کنیم که این اثر چگونه روایتگر یک داستان ترسناک است که با بازی‌های برجسته و داستانی جذاب، مرزهای ایمان و خطر را به چالش می‌کشد.

فیلم مرتد (Heretic) محصول سال 2024، یک اثر ترسناک روانشناختی و آمریکایی به نویسندگی و کارگردانی مشترک «اسکات بک» و «برایان وودز» محسوب می‌شود. این فیلم داستان دو مبلغ مذهبی مورمون (با بازی سوفی تاچر و کلوئی ایست) را روایت می‌کند که در تلاش برای تبدیل یک مرد منزوی (با بازی هیو گرانت) به دین خود، درمی‌یابند که او خطرناک‌تر از آن چیزی است که به نظر می‌رسد.

این فیلم برای اولین‌بار در جشنواره بین‌المللی فیلم تورنتو در تاریخ 8 سپتامبر 2024 (18 شهریور 1403) به نمایش درآمد و توسط استودیوی A24 در تاریخ 8 نوامبر 2024 (18 آبان 1403) در ایالات متحده اکران شد.


ادامه مطلب در ادامه

بیشتر بخوانید:

برای اطلاع از آخرین اخبار سینمای جهان، می‌توانید به بخش اخبار سینما و تلویزیون و برای دانلود فیلم‌ها و سریال‌های روز دنیا به کانال تلگرامی فیگار مراجعه کنید.


نقد فیلم مرتد (Heretic 2024)

با استفاده از لیست زیر می‌توانید به بخش مورد نظر خود مراجعه کنید:

نقد فیلم مرتد
نقد فیلم مرتد

فیلم مرتد با استقبال مثبت منتقدان روبرو شد و تاکنون 41.4 میلیون دلار در گیشه جهانی فروش داشته است. «هیو گرانت» برای بازی در این فیلم نامزد جایزه گلدن گلوب در بخش بهترین بازیگر مرد فیلم موزیکال یا کمدی شده و «اسکات بک» و «برایان وودز» نیز نامزدی جایزه اسپریت ایندیپندنت را برای بهترین فیلمنامه به دست آوردند.

حال بهتر است پیش از اینکه به تحلیل فیلم Heretic بپردازیم، نظر برخی از منتقدان و سایت‌های مختلف را بخوانیم.

نقد و بررسی منتقدان

نقد فیلم مرتد

در وب‌سایت جمع‌آوری نقد راتن تومیتوز، 91 درصد از 250 نقد منتقدان مثبت بوده و این اثر میانگین امتیاز 7.4 از 10 را کسب کرده است. نظر کلی وب‌سایت در بررسی فیلم مرتد به شرح زیر است:

«هیو گرانت» با بازی متفاوت و سرگرم‌کننده‌اش در مرتد، فیلمی ترسناک با محوریت مذهب که به جای شوک‌های سطحی، بر وحشت‌های فکری تمرکز دارد، می‌درخشد.

همچنین در وب‌سایت متاکریتیک، این فیلم با امتیاز میانگین وزنی 71 از 100 بر اساس 49 نقد، به عنوان فیلمی با «نقدهای عمدتاً مثبت» شناخته شده است.

«سارا گوپال»، منتقد معروف سایت دیجیتال جورنال، در نقد فیلم Heretic از این اثر تمجید کرد و نوشت:

تیم نویسندگی و کارگردانی این اثر در خلق داستان‌هایی که در شرایط منحصربه‌فرد اتفاق می‌افتند، عالی واقع شده‌اند.

«هانا رز» نیز در نقد خود چنین گفت:

فیلم مرتد «هیو گرانت» را به یک شرور منطقی و پیچیده تبدیل کرد.

منتقد نیویورک تایمز نیز از عملکرد «گرانت» تعریف کرد و در نقد خود نوشت:

حتی زمانی که فیلم به لحظات ناامیدکننده خود نزدیک می‌شود، لذتی که «گرنت» به عنوان یک شیطان به وجود می‌آورد، بسیار اغوا کننده است.

حالا که نقدهای این اثر را توسط منتقدان بزرگ خوانیدم، بیاید به نقد فیلم مرتد بپردازیم.

تحلیل روایت و فرم فیلم

نقد فیلم مرتد
نقد فیلم مرتد

فیلم مرتد داستان دو مبلغ مذهبی جوان، خواهر بارنز و خواهر پاکستون را روایت می‌کند که روز خود را به در زدن خانه‌ها برای ترویج پیام خدا سپری می‌کنند.

زمانی که این دو زن به خانه آقای «رید» می‌رسند، او آن‌ها را به داخل دعوت می‌کند تا صحبت کنند؛ اما این دیدار به یک کابوس تبدیل می‌شود. در طول فیلم بازی پیچیده و مرگباری که برای آزمایش ایمان آن‌ها طراحی شده است را می‌بینیم.

فیلم مرتد تماشاگران را وادار می‌کند که با این دو خواهر همراهی کنند؛ حتی اگر با عناصر مذهبی فیلم ارتباط نگیرند. این اثر درباره اثبات باورهای شما به دیگران نیست، بلکه درباره اثبات باورهای شما به خودتان است و همین موضوع، عنصر وحشت درونی این اثر را به بیننده القا می‌کند.

تمام جوامع مذهبی که چه به صورت کورکورانه و حتی غیر کورکورانه به‌دنبال برخی از مذاهب می‌روند، باید این فیلم را ببینند و موضوعات و بحث‌های مورد بحث آن را درک کنند.

تمام منتقدان دنیای سینما، به بازی فوق‌العاده «هیو گرانت» در این فیلم اشاره می‌کنند؛ اما مرتد چیزی بیشتر از بازی‌های خوب، فیلمبرداری معرکه و موسیقی ترسناک درون خودش دارد. این فیلم بدون شک می‌تواند شما را به فکر فرو ببرد.

کارگردانان فیلم به‌قدری خوب کار کردند که حتی هواشناسی روز نیز به بیننده سرنوشت دو مبلغ مذهبی را نشان می‌داد. آن روز با آفتابی تند و روشن آغاز شد؛ اما با گذشت زمان، باد شدت گرفت و این دو مبلغ سخت‌کوش زیر باران با دوچرخه‌هایشان مسیر را ادامه دادند.

مذهب همیشه موضوعی جذاب برای ژانر وحشت بوده است؛ چرا که پلی مناسب به باورها و رفتارهای گاهی غیرقابل توضیح فراهم می‌کند؛ اما مرتد مسیری متفاوت را انتخاب کرد.

«بک» و «وودز»، کارگردانان فیلم، علاقه‌ای به استفاده از مفاهیم مبهم برای توجیه اعمال شوم ضدقهرمانشان ندارند. آقای «رید» مردی آگاه است که هدفی بسیار تاریک‌تر از صرف تبادل باورها دارد؛ اما هرچقدر می‌گذرد، توضیحات او به قدری منطقی به‌نظر می‌رسند که ما او را به‌عنوان شخصیت مثبت داستان ارزیابی می‌کنیم.

فیلم به شکلی هوشمندانه نشان می‌دهد که چگونه این دو دختر مبلغ، در چهارچوب اعتقاداتشان در یک موقعیت خطرناک عمل می‌کنند، بدون اینکه از لذت تماشای زیرکی و هوش آن‌ها کاسته شود.

نقد فیلم Heretic

نقد فیلم مرتد

شخصیت «هیو گرانت» همزمان هم جذاب و هم شیطانی است. او با چشمانی روشن و خوسنردی مثال‌زدنی که دارد، جذابیت خاصی به کاراکترش می‌بخشد. یکی از نقاط اوج فیلم، مونولوگ طولانی «رید» در میانه داستان، جایی که نظریه او آشکار می‌شود، است. ما باید از «بک» و «وودز» برای دیالوگ‌نویسی هوشمندانه تقدیر کنیم.

به‌راستی که انسان در مذاهب مختلف چه نقشی دارد؟ چه چیزی است که ایمان انسان را تقویت می‌کند؟ آیا ما همه تحت کنترل هستیم؟ آیا این تقوای ماست که به ما کمک می‌کند؟ این کلمات مهم‌ترین سوالاتی هستند که شما بعد از دیدن فیلم از خودتان می‌پرسید.

کارگردانان فیلم ابتدا قصد دارند تا به نقاط ضعف مذهب مدرن بپردازند؛ اما روایت آن‌ها هرگز به عمق انتقاد صریح به آن نمی‌رسد. وقتی آقای «رید» از سخنرانی‌های خود فراتر می‌رود و به عملکردهای کلیشه‌ای یک شرور در ژانر وحشت روی می‌آورد، مرتد نیز از آن لحن انتقادی از یک جبهه فاصله می‌گیرد و حالا دو جبهه انتقادی دارد.

اینکه انسان برای اثبات دروغ‌های جهان حتی دست به کارهای وحشتناکی نیز می‌زند، بخش انتقادی انسان‌هایی مانند آقای «رید» را نشان می‌دهد. این قوس داستانی زمانی آشکار می‌شود که ما به پایان فیلم می‌رسیم.

با اینکه بسیاری از منتقدان و مخاطبان از پایان فیلم انتقاد کرده بودند، اما این نوع پایان‌بندی خودش حرف‌های زیادی برای گفتن داشت. آخر فیلم مرتد که به کلیشه‌های ژانر وحشت نگاهی انداخت، می‌خواست بگوید که پیروی کورکورانه از دو خط فکری متفاوت، می‌تواند به تباهی و فروپاشی هر دو منجر شود.

به‌طور کلی باید گفت که جدال احساسی بین این دو فرقه، در نهایت نابودی هر دو طرف را رقم می‌زند.

جمع‌بندی و امتیازدهی

نقد فیلم مرتد

فیلم مرتد اثری هوشمندانه و تأثیرگذار است که با بهره‌گیری از مذهب به‌عنوان محور اصلی داستان، وحشتی درونی و فکری ایجاد می‌کند. شخصیت‌پردازی‌های قوی، به‌ویژه نقش‌آفرینی «هیو گرانت» و فیلمنامه‌ای که در بخش‌هایی به دیالوگ‌های چالش‌برانگیز می‌پردازد، این اثر را به فیلمی تماشایی تبدیل کرده است.

روایت فیلم در نقد عمیق و صریح مذهب یا پرداخت به جنبه‌های روان‌شناختی شخصیت‌ها نیمه‌کاره رها شده و در لحظاتی به کلیشه‌های ژانر وحشت تن می‌دهد. پایان‌بندی فیلم نیز با وجود اختلاف‌نظرها، پیام مهمی درباره خطرات پیروی کورکورانه از ایدئولوژی‌ها ارائه می‌دهد.

وب‌سایت فیگار به این فیلم نمره 9 از 10 را می‌دهد.

بیشتر بخوانید:

نظر شما درباره‌ی مطلب نقد فیلم مرتد چه بود؟ لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با فیگار و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *