اگر به بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب علاقه دارید، در این مطلب با ما همراه شوید تا مهمترین و برجسته ترین فیلم های قدیمی ایرانی را به شما معرفی کنیم و به شما بگوییم کدام فیلم های قبل از انقلاب ارزش دیدن دارند.
سینمای قبل از انقلاب آثار خوب و خوشساخت بسیاری دارد که بیشتر محصول دهه 40 و دهه 50 هستند و اکثر کارگردانان بزرگ سینمای ایران نیز کار خود را از همین سالها آغاز کردند. فیلمهای درخشانی در لیست فیلمهای ایرانی قبل از انقلاب قرار دارند که در ادامه بررسی تعدادی از بهترینها پرداختهایم.
ادامه مطلب در ادامه
بیشتر بخوانید:
برای اطلاع از آخرین اخبار سینمای جهان، میتوانید به بخش اخبار سینما و تلویزیون و برای دانلود فیلمها و سریالهای روز دنیا به کانال تلگرامی فیگار مراجعه کنید.
بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب
در ادامه لیست بهترین فیلم های قدیمی ایرانی را مشاهده خواهید کرد. این لیست به انتخاب تیم تحریریه فیگار نوشته شده است.
- بن بست (1357)
- سوته دلان (1356)
- در امتداد شب (1356)
- شطرنج باد (1355)
- سرایدار (1355)
- کلاغ (1355)
- طبیعت بی جان (1354)
- ذبیح (1354)
- دایره مینا (1353)
- گوزنها (1353)
- شازده احتجاب (1353)
- مسافر (1353)
- تنگسیر (1352)
- سازدهنی (1352)
- تنگنا (1352)
- رگبار (1351)
- صبح روز چهارم (1351)
- درشکه چی (1350)
- فرار از تله (1350)
- طوقی (1349)
- آرامش در حضور دیگران (1349)
- گاو (1348)
- قیصر (1348)
- حسن کچل (1348)
- سلطان قلبها (1347)
- کندو (1347)
- گنج قارون (1344)
- خشت و آینه (1344)
- خانه سیاه است (1341)
- جنوب شهر (1337)
- هفده روز به اعدام (1335)
- شب نشینی در جهنم (1335)
- حاکم یکروزه (1331)
- دختر لر (1312)
- حاجی آقا آکتور سینما (1312)
- آبی و رابی (1309)
اگر قصد دارید به تماشای آثار قدیمی ایرانی بپردازید، پیشنهاد میکنیم فیلمهایی که در این مطلب به شما معرفی میشود را در اولویت قرار دهید. در ادامه تعدادی از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب معرفی شدهاند.
بن بست (1357)
- کارگردان: پرویز صیاد
- بازیگران: مری آپیک، آپیک یوسفیان، بهمن زرینپور، پرویز بهادر
بن بست از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی است که در سال 1357 اکران شد. فیلمنامه این اثر براساس داستان کوتاه «نقل از دفتر خاطرات یک دوشیزه»، نوشته آنتوان چخوف نوشته شده و توسط پرویز صیاد کارگردانی شده است.
این فیلم درباره دختر جوانی است که همراه با مادرش در انتهای یک کوچک بن بست زندگی میکند. او متوجه میشود که یک مرد ناشناس، خانهی آنها را میپاید و این وضع تا چند روز تکرار میشود.
اگر بیش از این توضیح بدهم، فیلم برایتان اسپویل میشود؛ پس پیشنهاد میکنم به تماشای این فیلم بنشینید و یکی از زیباترین فیلم های قدیمی ایرانی را تماشا کنید.
سوته دلان (1356)
- کارگردان: علی حاتمی
- بازیگران: بهروز وثوقی، شهره آغداشلو، فخری خوروش، جمشید مشایخی، جهانگیر فروهر، آتش خیر، مینو ابریشمی، سعید نیکپور
فیلم سوته دلان که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است با لحنی شاعرانه زندگی عشقی سه برادر را روایت میکند. مجید، برادر کوچکتر، معلول ذهنی است و عاشق یک روسپی به نام اقدس میشود که توسط برادر بزرگترش، حبیب، استخدام شده است تا او را سرگرم کند. مجید حقیقت حرفه اقدس را نمیداند.
در امتداد شب (1356)
- کارگردان: پرویز صیاد
- بازیگران: گوگوش، سعید کنگرانی، محبوبه بیات، جهانگیر فروهر، ملیحه نظری، ناصر ممدوح
فیلم «در امتداد شب» از بهترین فیلم های عاشقانه قبل انقلاب است. بازیگران بهنام سینمای آن دوران همچون سعید کنگرانی، گوگوش، جهانگیر فروهر و ناصر ممدوح در این فیلم نقشآفرینی کردهاند. داستان برخلاف اکثر فیلمهای فارسی، پایان خوشی ندارد و حرفی تازه برای مخاطبان داشت و از این رو توانست یکی از پولسازترین فیلم های سینمای ایران شود.
داستان فیلم با سبک مدرنی که تازه وارد زندگی افراد شده بود، درآمیخته است. فضایی که بازیگر و خواننده مشهور، نارضایتی خود را از زندگی شخصی ابراز میکند و دل در گرو عشق یکی از طرفدارانش میگذارد.
شطرنج باد (1355)
- کارگردان: رضا اصلانی
- بازیگران: فخری خوروش، محمد علی کشاورز، اکبر زنجانپور
فیلم با مرگ خانم بزرگ یک خانواده اشرافی آغاز میشود. بعد از مرگ او وارثش زنی جوان و فلج است و همین امر باعث بروز تنش بین سایر اعضای خانواده و همچنین خدمتکاران خانه میشود. این ماجرا به زد و خورد و حتی قتل منجر میشود و پای پلیس را به خانه باز میکند و تحقیقات پلیس نیز باعث رو شدن تبانیهای پشت پرده میشود. این فیلم یکی از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
سرایدار (1355)
- کارگردان: خسرو هریتاش
- بازیگران: علی نصیریان، سعید کنگرانی، اسماعیل داورفر، نسرین قدیری، پری امیرحمزه
قهرمان دردمند داستان این فلم پسر یک سرایدار است، از طبقه تهی دست و زحمتکش جامعه. تلاش برای بهتر شدن زندگی ثمری در بر ندارد، چرا که همه اعضای خانواده به نوعی درگیر فقر و مصائب جامعهاند و فکرشان به جایی غیر از خلاف و دزدی نمیرسد که آنهم سرانجام خوشی برایشان ندارد و باز هم همه اعضای این خانواده را بیش از پیش درگیر مشکلات ناشی از آن میکند.
کلاغ (1355)
- کارگردان: بهرام بیضایی
- بازیگران: پروانه معصومی، حسین پرورش، منوچهر فرید، آنیک
حسین پرورش نقش اول این فیلم را در کنار پروانه معصومی و منوچهر فرید به عهده دارد. داستان از آگهی درباره دختری گمشده در روزنامه آغاز میشود و با کند و کاو قهرمان، متوجه میشویم که آگهی مربوط به سی سال پیش است. این اتفاق نهتنها از جاذبه داستان کم نکرده، بلکه لایههای داستان را بیشتر میکند و کشف حقیقت را سختتر.
طبیعت بی جان (1354)
- کارگردان: سهراب شهید ثالث
- بازیگران: زادور بنیادی، زهرا یزدانی
در این فیلم که از بهترین فیلم های قدیمی ایران است میبینیم که برای بیش از سه دهه، محمد سرداری که اکنون سالخورده است به عنوان نگهبان گذرگاه در یک ایستگاه قطار متروک کار کرده است. در طول سالها، محمد کار زیادی برای کم کردن تنهایی و کسالت ذاتی کارش انجام نداده است.
در همین حال، در زندگی خانوادگی او نیز زندگی به همین ترتیب بدون هیچ ماجرا و اتفاقی ادامه دارد. همسر محمد نیز به خصوص از وقتی که پسرشان برای پیوستن به ارتش آنها را ترک کرد، شب و روزش را به خیاطی میگذراند. با گذشت زمان، محمد به طور مکانیکی به انجام وظایف خود ادامه میدهد.
ذبیح (1354)
- کارگردان: متوسلانی
- بازیگران: بهروز وثوقی، جمشید مشایخی، عنایتالله بخشی، آرام، مرتضی احمدی، پروین سلیمانی، علی ثابتفر، حسین دهقانی، حسن رضایی، علی محمد کازرونی
فیلم «ذبیح» برداشتی آزاد از زندگی شخصی به نام ذبیح درشکهچی است. قهرمان داستان باز هم بهروز وثوقی است که در کنار زندهیاد جمشید مشایخی، عنایت بخشی، پروین سلیمانی و مرتضی احمدی ایفای نقش کرده است.
حکایت ذبیح، حکایت قهرمانی است که به جبر زمانه ضد قهرمان میشود، شخصی که به دلیل فداکاری به زندان میافتد و بعد از سالها که تازه رنگ آزادی را میبیند این ناملایمات جامعه و آدمهای اطراف او هستند که نمیگذارند شهروندی عادی باشد.
دایره مینا (1353)
- کارگردن: داریوش مهرجویی
- بازیگران: سعید کنگرانی، عزتالله انتظامی، علی نصیریان، فروزان، بهمن فرسی، اسماعیل محمدی
اقتباس داریوش مهرجویی از قصه «آشغالدونی» نوشته غلامحسین ساعدی به یکی از پرحاشیهترین فیلمهایش تبدیل شد. «دایرهمینا» با موضوع خرید و فروش خون از همان ابتدا واکنشهایی از سوی نظامپزشکی در پی داشت و بعد از کلی، اما و اگر فیلمنامه تصویب شد و مهرجویی سال ۵۳ آن را کارگردانی کرد.
عدهای موافق نمایش آن بودند و عدهای هم مخالف. این جریان سه یا چهار سال طول کشید تا اینکه سرانجام با نمایش فیلم موافقت کردند. دایره مینا که یکی از بهترین فیلم های قدیمی ایران است با تأخیری چهارساله، سرانجام رنگ پرده را به خود دید.
گوزنها (1353)
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: بهروز وثوقی، فرامرز قریبیان، نصرت پرتوی، پرویز فنیزاده، گرشا رئوفی، عنایتالله بخشی
قهرمانهای داستان فیلم «گوزنها» دو جوان هستند. دو دوست دوران کودکی، یکی «قدرت» که فراری و درگیر مشکل سیاسی است و «رسول»، غرق در اعتیاد و انحطاط اجتماعی، که دیدار مجددشان باعث بیداری رسول میشود و وجدان او را برای انتقام از باعث و بانیان سرخوردگی و اعتیاد بیدار میکند.
گرچه سرانجام داستان تلخ است و دنیای قصه همانقدر سیاه باقی میماند که در ابتدا بود، اما لبخند رضایت را بر لبهای مخاطب مینشاند؛ این فیلم از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
شازده احتجاب (1353)
- کارگردان: بهمن فرمانآرا
- بازیگران: جمشید مشایخی، فخری خوروش، نوری کسرایی، ولی شیراندامی، حسین کسبیان، فیروز بهجت محمدی، پروین سلیمانی
داستان «شازده احتجاب» که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است درباره آخرین شاهزاده قاجار است که با همسر خود در خانهای مجلل زندگی میکند، روزهای کودکی تا پیری و تنهایی را با خود مرور میکند و هرازگاهی خبر مرگ یکی از اقوامش به او میرسد. نویسنده داستان گذر ایران از سنت به مدرنیته را در قالب خاطرات این شاهزاده تنها و تحقیر شده مرور میکند.
مسافر (1353)
- کارگردان: عباس کیارستمی
- بازیگران: حسن دارابی، مسعود زندبگله، مصطفی طاری، حسن عرب
داستان فیلم مسافر که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب محسوب میشود از این قرار است که پسر بچهای دبستانی که والدینش او را نادیده گرفتهاند، دروغ میگوید، تقلب میکند و میدزدد تا پول کافی جمع کند و با اتوبوس به شهر بزرگی که تیم فوتبال محبوبش در آن مسابقه دارد، برود و بازی را از نزدیک ببیند.
تنگسیر (1352)
- کارگردان: امیر نادری
- بازیگران: بهروز وثوقی، پرویز فنیزاده، جعفر والی، عنایتالله بخشی، نوری کسرایی، مهری ودادیان، حسین امیرفضلی
این فیلم که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است، بر اساس رمانی به همین نام اثر صادق چوبک ساخته شده است. داستان در مورد مردی ستمدیده است که قصد انتقام گرفتن دارد. الهام کارگردان امیر نادری برای ساخت این فیلم یکی از قهرمانان دوران کودکی او، زار محمد افسانهای بود که یک تنه علیه چهار کلاهبردار مبارزه کرد و به طور گستردهای باعث تحریک احساسات مردم علیه استبداد شد.
سازدهنی (1352)
- کارگردان: امیر نادری
- بازیگران: مسعود گودرزی، مهدی جوادی، شهلا درویشی، محمود وفابخش، اسحاق احمدزاده، عباس رئیسی
داستان این فیلم ایرانی قدیمی وقتی آغاز میشود که پسر جوانی یک سازدهنی را به عنوان هدیه از خارج از کشور دریافت میکند. دوستانش که مجذوب این ساز شدهاند، او را رهبر گروه خود قرار میدهند و برای اینکه بتوانند سازدهنی را در دست بگیرند و یا حتی چند نت را درآن بدمند با یکدیگر به رقابت میپردازند. در این گروه بیشتر از همه، امیرو، برای نزدیک شدن به سازدهنی و صاحب آن تلاش میکند.
در بین فیلم های قدیمی قبل از انقلاب کمتر فیلمی با این قدرت این بی رحمی را که بخشی از دوران کودکی کودکان محروم است، به تصویر کشیده است و توانسته از بهترین فیلم های قدیمی ایران باشد.
تنگنا (1352)
- کارگردان: امیر نادری
- بازیگران: سعید راد، نوری کسرایی، عنایتالله بخشی، شهرزاد، مهری ودادیان، حسن زارعی
امیر نادری در ابتدای فیلم «تنگنا»، دومین ساخته خود، این جمله را با بیننده به اشتراک گذاشته است: «دیوار تنگنا را دست بلند حادثه میسازد و حادثه، چیزی جز اراده انسان نیست. انسان، که سلول دیوارهای زندان تنگ خویش است.»
فیلمی درام اجتماعی با بازی سعید راد. فیلمی که نقش اول آن را یک ضد قهرمان ایفا میکند و بیننده را تا انتها همراه خود و سرنوشتش نگه میدارد. این فیلم از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
رگبار (1351)
- کارگردان: بهرام بیضایی
- بازیگران: پرویز فنّیزاده، پروانه معصومی، منوچهر فرید، جمشید لایق، محمّدعلی کشاورز، رقیه چهرهآزاد، پروین سلیمانی، حسین کسبیان، عبّاس دسترنج، مهری ودادیان
داستان این عنوان از بهترین فیلم های قدیمی ایران از این قرار است که معلمی تحصیلکرده و فروتن برای شغل جدیدش به شهری جدید میرود. او در محیطی که تعهدات و مشکلات اجتماعی غالباً مانعی بین مردم و رویاهایشان است، عاشق یک زن جوان سختکوش ولی فقیر میشود. او از مادر پیرش پرستاری میکند و برادر کوچکش را نیز بزرگ میکند. فیلم رگبار که از بهترین فیلم های عاشقانه قبل انقلاب است، اولین فیلم سینمایی بهرام بیضایی و نمونه بارز موج جدید سینمای ایران بود.
صبح روز چهارم (1351)
- کارگردان: کامران شیردل
- بازیگران: سعید راد، وجستا
فیلم «صبح روز چهارم» درامی تلخ و اجتماعی است که قهرمانش را میتوان زاده جامعه و زمانه آن روزها قلمداد کرد. داستان ضد قهرمانی را به بیننده نشان میدهد که حتی برای بهبود شرایط زندگی تلاش نمیکند و تصور میکند میتواند بدون سختی و تنها از راه بزن بهادر بودن روزگارش را بگذراند. این فیلم از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
درشکه چی (1350)
- کارگردان: نصرت کریمی
- بازیگران: نصرت کریمی، شهلا ریاحی، مسعود اسدالهی، ارغوان، دیانا
در فیلم «درشکه چی» داستان خانوادهای با تعصبات و باورها و خرافاتشان را دنبال میکنیم که نمونهای کامل و رئال از عامه مردم جامعه ارائه میدهد. خرافهها و باورها و درحین حال، مردسالاریهایی که مانع ازدواج دو جوان میشود. ساختار فیلم، نوع پرداخت شخصیتها و دیالوگها به نوعی است که آن را کاملا از اکثر فیلمهای هم عصر خود متمایز میکند.
فرار از تله (1350)
- کارگردان: جلال مقدم
- بازیگران: بهروز وثوقی، داوود رشیدی، نیلوفر، شهرزاد، عباس ناظری نیک
این فیلم را میتوان در لیست بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب قرار داد. فرار از تله هم از سینمای وسترن آمریکایی و هم از سینمای روشنفکری ژاپن الهام گرفته شده است؛ اما حال و هوایی ایرانی دارد و با مخاطب سینمای ایران ارتباط برقرار میکند. بهروز وثوقی و داود رشیدی دو بازیگر اصلی و دو قهرمان این داستان هستند.
محور اصلی فیلم دلدادگی است و تلاش قهرمان داستان برای رسیدن به عشق زندگیاش. اما خلاف تنها راه پیش روی قهرمان است و به دنبال آن تعقیب و گریز با خلافکاران و درعین حال فکر رسیدن به دختری که منتظرش مانده است. این فیلم از بهترین فیلم های عاشقانه قبل انقلاب است.
طوقی (1349)
- کارگردان: علی حاتمی
- بازیگران: بهروز وثوقی، آفرین عبیسی، ناصر ملکمطیعی، ژاله علو، حمیده خیرآبادی، بهمن مفید، غلامرضا سرکوب، محسن آراسته
داستان فیلم سنت را به زیبایی به خرافه پیوند زده و با ازدواج سنتی سید مصطفی آغاز میشود؛ در حالی که خواهرزادهاش به تازگی کبوتری طوقی را گرفته که از نظر بی بی آنها شوم و بد یمن است.
از اینجای داستان به بعد هیچ چیز سرجای خودش نیست. سید مرتضی که برای آوردن عروس داییاش به شیراز رفته، عاشق او میشود و با هم ازدواج میکنند. در حالی که دایی او، که منتظر عروسش است، از جریان بیخبر است و به خاطر خیانت، قصد جان خواهرزادهاش را دارد و ادامه داستان.
آرامش در حضور دیگران (1349)
- کارگردان: ناصر تقوایی
- بازیگران: اکبر مشکین، ثریا قاسمی، پرتو نوریعلا، محمدعلی سپانلو، لیلا بهاران، علی نراقی
داستان این فیلم را میتوان در یک خط اینگونه تعریف کرد که سرهنگی بازنشسته، بعد از مرگ همسر خود تصمیم به ازدواج مجدد میگیرد. اما شخصیت سرهنگ، دو دختر او که هر دو شاغل و دور از پدر زندگی میکنند و همسر دوم که جوان است و زیبا، هر کدام حکایتی مجزا و شنیدنی دارند.
داستان افرادی که به ظاهر اعضای یک خانوادهاند؛ اما آنقدر از دغدغههای هم بیخبر هستند که گویا هیچ وقت یکدیگر را نمیشناختند.
گاو (1348)
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- بازیگران: عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جعفر والی، جمشید مشایخی، عصمت صفوی
مش حسن صاحب تنها گاو در یک روستای دورافتاده و متروک است. او با گاو مثل فرزند خودش رفتار میکند. وقتی او در ده نیست، گاوش میمیرد. اهالی روستا با دانستن رابطه بین مش حسن و گاوش، جنازه گاو را با عجله از بین میبرند. وقتی مش حسن برمیگردد، به او میگویند که گاو فرار کرده است. مشت حسن که از نظر روانی ویران شده است، تمام وقت خود را در طویله، یونجه میخورد و آرام آرام باور میکند که گاو است.
فیلم گاو که برگرفته از رمانی از نویسنده ایرانی غلامحسین ساعدی است، از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
قیصر (1348)
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: بهروز وثوقی، ناصر ملکمطیعی، جمشید مشایخی، پوری بنایی، بهمن مفید، ایران دفتری
فیلم «قیصر» که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است در اولین پلانش بیننده را متعجب و شوکه میکند. داستان فیلم با خودکشی آغاز میشود و قهرمانهای فیلم یکی پس از دیگری وارد قصه میشوند و اتفاق را از زبان اطرافیان میفهمند؛ که نقل آن هم خود حکایتی دارد. قهرمان داستان، قیصر، در انتخاب راه درست، بین اخلاقیات و سنت دچار تردید شده است تا اینکه تفکر اسطوره ساز کیمیایی قد علم میکند و یکی از ماندگارترین نقشهای سینمای ایران را خلق میکند.
حسن کچل (1348)
- کارگردان: علی حاتمی
- بازیگران: پرویز صیاد، کتایون امیرابراهیمی، ثریا بهشتی، حمیده خیرآبادی، صادق بهرامی، یداله شیراندامی، سیروس ابراهیمزاده، عباس معیری، حسن رضیانی، مژگان لیدا، وهاب نوری زاده، نوبهار، حسن خیاط باشی
حاتمی در اولین ساخته خود، داستانی را انتخاب کرد که ریشه در باورها و خرافات جامعه داشت و درحین حال تلاش کرد فرهنگ مردم آن روزها را اندکی ارتقاء دهد؛ رسالتی که تا پایان دوران درخشان کاریاش ادامهدار بود.
در داستان پردازی بینقص فیلم، شاهد عاشقانهای از جنس افسانههای کهن هستیم که در آن قهرمان داستان برای رسیدن به معشوقه خود، جانش را فدا میکند و با دیو میجنگد و انتهای داستان نیز به خوشی تمام میشود. فیلم حسن کچل یکی از بهترین فیلم های عاشقانه قبل انقلاب است.
سلطان قلبها (1347)
- کارگردان: محمدعلی فردین
- بازیگران: محمدعلی فردین، آذر شیوا، لیلا فروهر، محمدعلی تبریزیان (همایون)، ویکتوریا
سلطان قلبها یکی از بهترین فیلم های عاشقانه قبل از انقلاب است. فیلمی ایرانی به کارگردانی محمدعلی فردین در سال ۱۳۴۷ است. فردین فیلمنامه این کار را نوشتهاست. عارف خواننده این فیلم است. از این فیلم به عنوان یکی از مشهورترین فیلمهای سینمای ایران یاد میشود.
زوج جوانی در جریان حادثهای هر کدام با این تصور که همسرش درگذشته، سالها دور از هم زندگی میکنند. مرد خواننده معروفی میشود و زن در حادثهای بینایی خود را از دست میدهد. سالها بعد مرد اتفاقاً با دخترکی روبرو میشود و بیآنکه بداند دختر چه رابطهای با او دارد سبب معالجه مادر دختر و همسر خود میشود. سلطان قلبها از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
کندو (1347)
- کارگردان: فریدون گله
- بازیگران: بهروز وثوقی، داود رشیدی، رضا کرمرضایی، جلال پیشواییان، علی ثابت، حسن رضایی، پروین سلیمانی، عزتالله رمضانیفر، عباس ناظری نیک
کندو فیلمی با هنرمندی بهروز وثوقی، داود رشیدی، جلال پیشواییان و رضا کرمرضایی است. فیلم «کندو» قهرمان داستان خود را هنگام خروج از زندان به مخاطب معرفی میکند؛ زمانی که قرار است به میان مردم باز گردد و زندگی عادی را آغاز کند. اما همین مردم و جامعه، حتی دوست دوران زندان، شرایط را برایش به مراتب سختتر میکنند و او را تا مرز نابودی و انحطاط پیش میبرند.
گنج قارون (1344)
- کارگردان: سیامک یاسمی
- بازیگران: محمدعلی فردین، فروزان، تقی ظهوری، حبیب اله توحیدی راد، آرمان، ایران قادری
قارون فیلمی ایرانی است که در سال ۱۳۴۴ ساخته شد. این فیلم ساخته سیامک یاسمی است و محمدعلی فردین، فروزان و تقی ظهوری از بازیگران اصلی این فیلم هستند. داستان این فیلم در رابطه با فردی ثروتمند بنام قارون با بازی آرمان است که به دلیل اشتباهات گذشته خود را به دام یأس و ناامیدی انداختهاست.
در زمان خودکشی در اصفهان، بدست علی با بازی فردین و حسن با بازی تقی ظهوری نجات مییابد و از آن پس دنیا برایش رنگ و بوی تازهای میگیرد. این فیلم نخستین فیلم سینمای ایران بود که به فروش میلیونی (یک میلیون تومان) رسید. فیلم گنج قارون یکی از بهترین فیلم های عاشقانه قبل از انقلاب است. گنج قارون از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است.
خشت و آینه (1344)
- کارگردان: ابراهیم گلستان
- بازیگران: زکریا هاشمی، مهری مهرنیا، تاجی احمدی، غفار حسین پور، جلال مقدم، مسعود فقیه
خشت و آینه که از بهترین فیلم های قدیمی ایران به حساب میآید، اولین فیلم بلند ابراهیم گلستان و از پیشگامان موج نوی سیسنمای ایران بود. داستان این فیلم قدیمی ایرانی قبل از انقلاب دربارهی هاشم، راننده تاکسی است که یک شب پس از سوار کردن یک زن جوان، نوزادی را در صندلی عقب ماشین خود پیدا میکند.
او و دوست دخترش سعی میکنند با این کودک ناخواسته کنار بیایند. هاشم اصرار دارد که از شر کودک خلاص شود؛ اما دوستدخترش نظر دیگری دارد.
خانه سیاه است (1341)
- کارگردان: فروغ فرخزاد
این فیلم مستند که از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است، به دنبال دیدار فروغ فرخزاد از آسایشگاه جذامیان در منطقه بابا باغی تبریز تولید شد. این فیلم داستانی مستند و غمانگیز از زندگی جذامیان این منطقه است. این مستند در سایت Sound & Sight در میان 50 مستند برتر تاریخ به رتبه نوزدهم رسید.
جنوب شهر (1337)
- کارگردان: فرح غفاری
- بازیگران: فخری خوروش، ابراهیم باقری
«جنوب شهر» بهعنوان یکی از اولین کوششهای جدی برای ساختن فیلمی متفاوت در سینمای ایران از دوم آذر ۱۳۳۷ روی پرده سینماها آمد. جنوبشهر چند روزی روی پرده بود. جنوب شهر، اما زمان زیادی بر پرده دوام نیاورد و توقیف شد.
علت توقیف فیلم ظاهرا تصویری بود که غفاری از جنوب شهر ارائه میداد، اما مشکل بزرگتر حواشیای بود که عدهای علیه غفاری آفریدند. اینکه او گرایش تودهای دارد و فیلمش با ایدههای چپگرایانه ساخته شده است.
هفده روز به اعدام (1335)
- کارگردان: هوشنگ کاووسی
- بازیگران: ناصر ملکمطیعی، محسن مهدوی، سوسن، علیاکبر مینا، عزتالله وثوق، رضا کریمی، مهری عقیلی
داستان فیلم برخلاف اکثر فیلمهای قبل از انقلاب، جنایی است و با قتل یک زن آغاز میشود. مخاطب به همراه پلیس و همسر مقتول تا انتهای فیلم به دنبال ردپایی از قاتل میگردد و همچنین انگیزه قتل او. در این میان چند شاهد نیز وجود دارند که پای آنها نیز به دادگاه باز میشود و البته با تهدیدهای جانی از سوی قاتل مواجه میشوند.
شب نشینی در جهنم (1335)
- کارگردان: ساموئل خاچیکیان و موشق سروری
- بازیگران: عزتالله وثوق، ارحام صدر، روفیا، پرخیده، هوشنگ مردای، علی زندی، کنعان کیانی، اکبر خواجوی
قهرمان این فیلم که یکی از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب است پیرمردی ثروتمند و درعین حال بیوجدان به نام «حاجی جبار» است که به چیزی جز ثروت بیشتر فکر نمیکند و حاضر میشود در ازای پول، دختر خود را به عقد پیرمردی در بیاورد. او شبی خواب جهنم و عذابهای آن را میبیند و از فردای آن روز تصمیم میگیرد انسان دیگری شود. این فیلم یکی از بهترین فیلم های کمدی قبل از انقلاب است.
حاکم یکروزه (1331)
- کارگردان: محمدجعفر خطیبی نوری
- بازیگران: عبدالله محمدی، زری ودادیان، سودابه، محمدعلی سخی، مستانه
حاکم یک روزه درباره مهاجرت از روستا به شهر و در مذمت زشتیها و پلیدیهای شهر است که روستاییان ساده را در خود میبلعد. این فیلم سینمایی قدیمی درباره یک روستایی سادهدل است که به شهر میآید و مردم آنجا به دلیل شباهتش به حاکم شهر، او را با حاکم اشتباه میگیرند. حاکم شهر در شکار گم شده و این باعث میشود مرد روستایی برای مدت کوتاهی امکان حاکم شدن و نشستن بر صندلی حاکم را پیدا میکند.
دختر لر (1312)
- کارگردان: اردشیر ایرانی
- بازیگران: عبدالحسین سپنتا، روحانگیز سامینژاد، هادی شیرازی، سهراب پوری
فیلم «دختر لر» در سال ۱۳۱۲ در بمبئی جلوی دوربین رفت. این فیلم بعد از اکران در سینما دیدهبان خیابان لاله زار، به نام دو قهرمان داستان خود یعنی جعفر و گلنار، نیز بین مردم شناخته میشد. داستان فیلم کمی عاشقانه و کمی ماجراجویی است، یا همان داستان پریان که نمونه آن در فیلمهای بعد سینمای ایران زیاد تکرار شد.
دیدن این فیلم که در آن شاگرد قهوهخانه عاشق دختری ثروتمند میشود و او را از شر مزاحمان خلاص میکند، خالی از لطف نیست. این فیلم یکی از بهترین فیلم های عاشقانه قبل انقلاب است.
حاجی آقا آکتور سینما (1312)
- کارگردان: اوانس اوگانیانس
این فیلم درباره کارگردانی است که میخواهد موضوعی خاص برای ساخت فیلمش پیدا کند. او بهواسطه دو جوان که علاقهمند به کار سینما هستند با شخصی به نام حاجیآقا آشنا میشود؛ مردی که از مخالفین سرسخت هنر سینما و نمایش است.
کارگردان از او دعوت میکند تا به مؤسسه فیلمسازی بیاید. حاجیآقا که از دزدیده شدن ساعتش پریشان است، اکتهای جالبی به نمایش میگذارد و بهواسطه آشنایی با محیط سینما نظرش راجع به هنرهای نمایشی تغییر میکند. این فیلم نیز از بهترین فیلم های کمدی قبل از انقلاب است.
آبی و رابی (1309)
- کارگردان: اوانس اوگانیانس
- بازیگران: محمدخان ضرابی، غلامعلی خان سهرابیفرد، محمدعلی قطبی، امیر ارجمند، ابوالقاسم آتشی، مادام سیرانوش، اوانس اوهانیانس، احمد دهقان، عباس طاهباز، کاظم سیار
فیلم سینمای «آبی و رابی» ز بهترین فیلم های کمدی قبل از انقلاب است این فیلم داستان دو مرد بامزه را تعریف میکند که در موقعیتهای مختلف و غیرمنتظرهای قرار میگیرند و هرکدام از این موقعیتها، یکی از اهرمهای کمیک فیلم است. صحنههایی مانند پرواز مرغ در رستوران، یا پهن و کوتاه شدن کاراکترها از جمله فانتزیهای جالب فیلم است.
سوالات متداول
بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب کدامند؟
گاو، دایره مینا، قیصر، مسافر، سوته دلان، جنوب شهر و طبیعت بی جان از جمله بهترین فیلم های ایرانی قدیمی قبل از انقلاب هستند.
مهمترین فیلم های قدیمی ایرانی کدامند؟
خشت و آینه، قیصر، گاو و آرامش در حضور دیگران از جمله مهمترین و برجستهترین فیلم های قبل از انقلاب هستند.
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های ایرانی درباره زنان
- بهترین فیلم های ایرانی در ژانر ترسناک
- بهترین فیلم های معمایی ایرانی
- بهترین فیلم های جنگی ایرانی تاریخ سینما
- بهترین فیلم های عاشقانه ایرانی تاریخ سینما
نظر شما دربارهی مطلب بهترین فیلم های قدیمی ایرانی چه بود؟ لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با فیگار و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.