در این مطلب به نقد فیلم مردی متفاوت (A Different Man)، یکی از جدیدترین آثار سال 2024 میپردازیم و به نقاط قوت و ضعف آن اشاره خواهیم کرد.
مردی متفاوت یک فیلم مهیج، روانشناختی و کمدی سیاه است که در سال 2024 منتشر شد. نویسندگی و کارگردانی این اثر به عهده «آرون شیمبرگ»، با بازی «سباستین استن»، «رناته رینزو» و «آدام پیرسون» بوده است. این فیلم برای اولین بار در جشنواره فیلم ساندنس در 21 ژانویه 2024 (1 بهمن 1402) به نمایش درآمد و در 20 سپتامبر 2024 (30 شهریور 1403) در ایالات متحده اکران شد.
ادامه مطلب در ادامه
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های روانشناختی 2024
- معرفی و تحلیل بهترین فیلم های روانشناختی علمی تخیلی
- معرفی و تحلیل بهترین فیلم های مهیج روانشناختی
برای اطلاع از آخرین اخبار سینمای جهان، میتوانید به بخش اخبار سینما و تلویزیون و برای دانلود فیلمها و سریالهای روز دنیا به کانال تلگرامی فیگار مراجعه کنید.
نقد فیلم مردی متفاوت
در ادامه لیست نقد فیلم مردی متفاوت را مشاهده خواهید کرد. این لیست به انتخاب تیم تحریریه فیگار نوشته شده است.
فیلم سینمایی مردی متفاوت داستانی روانشناختی و متفاوت را روایت میکند، ماجرای مردی که درگیر بیماری نوروفیبروماتوز (Neurofibromatosis) است و ما شاهد طرد شدگی او از جامعه و پیامدهای مختلف آن هستیم. قبل از هر چیزی به تحلیل فیلم مردی متفاوت توسط منتقدان میپردازیم.
نقد A Different Man توسط منتقدان
بررسی فیلم سینمایی مردی متفاوت از نگاه منتقدان نمرات مثبتی را به همراه داشت. این فیلم در وبسایت Metacritic نمره 78 از 100، در وبسایت Rotten Tomatoes نمره 92 از 100 و از وبسایت IMDB نمره 7.3 از 10 را دریافت کرد.
NME / جیمز موترام: 100
مردی متفاوت از نام تا محتوا، یکی از منحصربهفردترین فیلمهای سال است. از دوران فیلمنامههای درخشان «چارلی کافمن» برای آثار متافیزیکی چون «جان مالکوویچ بودن»، اقتباس و سینکدوک نیویورک تاکنون، فیلمی به این دیوانگی ندیده بودیم.
IndieWire / دیوید ارلیچ: 91
با استفاده از خودانعکاسی «برایان دی پالما» و نگاه تلخ و سرنوشتساز برادران «کوئن» و ترکیب آن با دغدغههای شخصیاش، «شیمبرگ» اثری پیچیده و هوشمندانه خلق میکند؛ گویی دنیایی از آینهها را به نمایش میگذارد که در آن شخصیتها حتی نمیتوانند تصویر خود را بشناسند و از دیدگاهی اخلاقی هم نمیتوان بهسادگی قضاوتی برای این فیلم ارائه داد.
USA Today / برایان ترویت: 88
با اینکه پایان فیلم به دلیل تمرکز بر جنبههای عجیب و پیچیده ذهنی خود کمی افت میکند، مردی متفاوت همچنان حس سرگیجه و روانشناختی خاصی را حفظ میکند.
Empire / یانا موری: 80
برای دیدن تحول رادیکال «سباستین استن» به این طنز هوشمندانه بیایید، تحولی که به مراتب فراتر از گریمهای اوست، اما برای بازی شگفتانگیز «آدام پیرسون» که به یک قهرمان واقعی تبدیل میشود، بمانید.
RogerEbert.com / کریستی لیمیر: 75
یکی از جنبههای تازه مردی متفاوت این است که هرگز «ادوارد» را با نگاه تحقیرآمیز نشان نمیدهد و از او شخصیتی جادویی یا شریف نمیسازد؛ چیزی که بسیاری از فیلمها در به تصویر کشیدن افراد دارای معلولیت انجام میدهند.
The Observer (UK) / وندی آید: 60
ایدههای زیادی در این فیلم کنجکاویبرانگیز و البته پراکنده وجود دارد که در جستجوی کشف موضوعاتی همچون هویت، اصالت و ماهیت زیبایی، به دنیای سورئال و ترسناک سر میزند. همه بخشهای فیلم موفق نیستند، بهویژه در نیمه دوم آن که حالتی پریشان و گسسته پیدا میکند.
The Guardian / آدریان هورتون: 40
مردی متفاوت تجربهای سنگین است که با تلاشش برای ارائه دیدگاههای عمیق و تاریک، آن را به اثری خستهکننده تبدیل کرده است.
نقد فیلم A Different Man
مردی متفاوت با داستانی متفاوت و روانشناختی، سعی میکند به دل یک ماجرای تاریک و تلخ برود. فیلم با روایتی تیره، زندگی مردی به نام «ادوارد» را به تصوبر میکشد که با بیماری نوروفیبروماتوز دست و پنجه نرم میکند و ما لایههای پیچیده ذهنی او را کاوش میکنیم.
«ادوارد» که از طرف جامعه طرف شده و به دلیل ظاهر عجیبی که دارد، به یک فرد گوشهگیر بدون هیچ اعتماد به نفسی تبدیل شده که در طی روند داستان، ما کم کم به لایههای تاریک او پی میبریم.
«سباستین استن» نقشی متفاوت از کارهای خود را به تصویر کشیده و در اوایل فیلم به دلیل گریم سنگینی که دارد قابل شناسایی نیست. گریم سنگین و چهره غیر قابل شناسایی جلوی هنرنمایی «استن» را نگرفته و ما حتی با زبان بدن و حالت چشماناش به احساس او پی میبریم.
عملکرد بینظیر «استن» در ایفای نقش «ادوارد» باعث میشود تا فیلمنامه خستهکننده A Different Man قابل تحمل شود و ما یک ارتباط خاص با دردهای او داشته باشیم؛ البته این به معنای یک شخصیت پردازی کاملا خوب نیست.
پرده اول فیلم بسیار کند پیش میرود و روندی خستهکننده دارد. داستان از جایی جالبتر میشود که «ادوارد» تحت آزمایشاتی قرار میگیرد که صورتاش درمان شود. کم کم متوجه میشویم که آزمایشها جواب دادهاند و پوست «ادوارد» به طرز بسیار حال به هم زنی میریزد و چهره واقعی «استن» نمایان میشود.
سکانسهای مربوط به ریزش پوست «ادوارد» فوقالعاده خوب طراحی شدهاند و تیم جلوههای ویژه و گریم لیاقت تشویق دارند. سکانسهایی عجیب که روان مخاطب را به بازی میگیرند و موفق میشوند تا مخاطب این ژانر را تحت تاثیر قرار دهند.
«ادوارد» بعد از اینکه چهرهاش به طور کامل تغییر میکند، هویت خود را عوض کرده و به همه میگوید که «ادوارد» مرده است. زندگی او تا جایی پیش میرود که به یک فرد ثروتمند و موفق در زمینه املاک تبدیل خواهد شد، اما زمانی که دوباره با همسایه قدیمی خود، «اینگرید» مواجه میشود، همه چیز تغییر میکند.
در میان داستان سر و کله فردی به نام «آزوالد» پیدا میشود که بیماری مشابه «ادوارد» را دارد و برخلاف او، این موضوع چیزی از اعتماد به نفس او کم نکرده و فردی اجتماعی و محبوب است. جنون حسادت «ادوارد» از همان جا شروع میشود و ما شاهد حرکاتی از او هستیم که شاید حتی فکرش را هم نمیکردیم.
علاوه بر داستان پردازی خستهکننده، شخصیت پردازی «ادوارد» نیز کمی گیجکننده است. پس از تماشای این فیلم از خود بپرسید که «ادوارد» کیست؟ چه انگیزهای دارد؟ او عاشق است؟ از چه چیزی ناراضی است؟
داستان فیلم سوالات بسیاری را بی پاسخ میگذارد و ظاهراً از اول هم قصد جواب دادن به آنها را نداشت. در پایان نمیدانید که احساس شما نسبت به «ادوارد» چیست و نه برای او ناراحت هستید و نه خوشحال.
روند داستان پردازی بسیار تیره و تاریک است، اما میخواهد با سوالاتی بی پاسخ به یک مفهوم پیچیده از جنون برسد. جنونی که مشخص نیست برای چه وجود دارد و هدف از کارهای وحشیانه چیست. فیلمنامه میخواهد با بی پاسخ گذاشتن سوالات متعدد، جذابیت ماجرا را بیشتر کند، اما برای یک داستان روانشناختی تنها گیجکننده بودن کافی نیست.
جمعبندی
فیلم مردی متفاوت یکی از آثار بسیار مورد توجه در سال 2024 است که «سباستین استن» عملکرد بینظیری از خود به تصویر میکشد؛ ایفای نقشی که در کارنامه کاری او جای خاصی دارد. اگر از مخاطبان ژانر روانشناختی هستید، A Different Man فیلمی است که ارزش دیدن دارد، اما نباید از آن انتظار یک داستان و شخصیتپردازی شاهکار داشته باشید.
نمره وبسایت فیگار به فیلم مردی متفاوت 6 از 10 است.
بیشتر بخوانید:
- نقد و بررسی فیلم مرتع (The Outrun)
- نقد و بررسی فیلم باطن مهم است (It’s What’s Inside 2024)
- نقد و بررسی قسمت اول تا هفتم سریال پنگوئن (The Penguin)
- نقد و بررسی فصل سوم سریال از جانب (From)
- نقد و بررسی فیلم مدس (MadS 2024)
نظر شما دربارهی مطلب نقد فیلم مردی متفاوت چه بود؟ لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با فیگار و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.