در نقد فیلم مگان 2 (M3GAN 2.0) به بازسازی هیولای هوش مصنوعی، تغییر ژانر به اکشن و واکنشهای متفاوت منتقدان و مخاطبان میپردازیم.
M3GAN 2.0 یک فیلم ترسناک ، علمی تخیلی و اکشن آمریکایی محصول ۲۰۲۵ و دنبالهای بر فیلم M3GAN (محصول ۲۰۲۲) است. داستان این قسمت درباره بازسازی مگان برای مقابله با یک ربات نظامی انساننما است که با استفاده از فناوری مگان ساخته شده و قصد دارد کنترل هوش مصنوعی را به دست گیرد.
این فیلم توسط جرارد جانستون نوشته و کارگردانی شده و داستان آن نیز به قلم جانستون و آکلا کوپر است. بازیگرانی همچون آلیسون ویلیامز، وایولت مکگرا، ایوانا ساخنو و جرمین کلمنت در آن ایفای نقش میکنند؛ در حالی که آمی دونالد بهطور فیزیکی نقش مگان را بازی میکند و جنا دیویس صداپیشگی این شخصیت را بر عهده دارد.
جیسون بلوم و جیمز وان نیز همچون قسمت قبل تهیهکنندگی فیلم را به ترتیب در شرکتهای Blumhouse Productions و Atomic Monster انجام دادهاند.
نقد فیلم مگان 2

این فیلم با بودجهای بین ۱۵ تا ۲۵ میلیون دلار ساخته شد و تاکنون بیش از ۳۶ میلیون دلار فروش داشته است، هرچند نقدهای متفاوتی از سوی منتقدان دریافت کرده است.
در وبسایت راتن تومیتوز، نقد فیلم M3GAN 2.0 امتیاز %57 از 192 نقد ثبتشده مثبت بوده است. اجماع منتقدان در این سایت میگوید:
M3GAN 2.0 نرمافزار ترسناک قسمت اول را با برنامهنویسی متمایل به اکشن تعویض میکند که چندان ارتقا محسوب نمیشود، هرچند هوش مصنوعی بذلهگو همچنان یک طلسم سرگرمکننده باقی مانده است.
در متاکریتیک نیز این فیلم بر اساس میانگین وزنی از ۴۱ نقد امتیاز ۵۵ از ۱۰۰ را کسب کرده که نشاندهنده نقدهای مختلط یا متوسط است. مخاطبان سینماسکور به این فیلم نمره متوسط B+ از مقیاس A+ تا F دادهاند و نظرسنجی PostTrak هم نشان میدهد 62 درصد بینندگان آن را قطعاً برای دیدن توصیه میکنند.
ادامهای بر یک موفقیت غیرمنتظره
دو سال پس از وقایع قسمت اول M3GAN، مهندس رباتیک، جما (با بازی آلیسون ویلیامز)، دیگر از طراحی عروسکهای قاتل دست کشیده و به مدافع استفاده مسئولانه از فناوری تبدیل شده است؛ اما زمانی که مشخص میشود برنامه هوش مصنوعی او برای ساختن یک سلاح نهایی استفاده شده که طبق انتظار از کنترل خارج شده، جما و خواهرزادهاش کِیدی (با بازی وایولت مکگرا) بار دیگر درگیر نبردی جدید میان زن و ماشین میشوند.
جرارد جانستون، کارگردان بازگشته این قسمت، نیازی به بازنویسی کامل کد نمیبیند و ترکیبی امتحانشده از اکشن، جلوههای ویژه و کمدی را ارائه میدهد. با این وجود کل فیلم بیش از حد خودآگاه به نظر میرسد و در نتیجه به اثری تبدیل میشود که جذابیت نوآورانه قسمت اول را از دست داده است.
M3GAN اصلی همیشه قرار بود کاری سخت برای دنبالهاش باقی بگذارد؛ فیلمی که در سال ۲۰۲۳ با بودجهای حدود ۱۲ میلیون دلار ساخته شد اما توانست به فروش غیرمنتظره ۱۸۰ میلیون دلاری در سراسر جهان برسد و پس از آن هم در سرویسهای استریم و شبکههای اجتماعی با موجی از میمها و محبوبیت روبهرو شد.
مسلماً برای M3GAN 2.0 هم تماشاگران زیادی وجود دارند که به فروش خوب فیلم کمک میکند؛ اما این فروش نمیتواند نویددهنده یک دنباله جذاب باشد.
مرور گذشته در قالب یک مونتاژ

فیلم با یک مونتاژ خبری سریع آغاز میشود که وقایع قسمت اول را یادآوری میکند؛ جایی که مگان – عروسک هوش مصنوعی ساخته شده توسط جما برای همراهی با کِیدی یتیم – چند انسان را به قتل رساند و در نهایت از بین رفت.
اکنون جما از دنیای هوش مصنوعی فاصله گرفته و به مدافع استفاده مثبت از فناوری تبدیل شده است. جانستون که این بار علاوه بر کارگردانی، وظیفه نگارش فیلمنامه را هم از آکلا کوپر و جیمز وان تحویل گرفته، از دغدغههای معاصر درباره پیشرفت سریع هوش مصنوعی، قوانین ناکافی دولتها و تأثیر منفی فناوری بر کودکان الهام گرفته است.
فیلم خیلی در این مباحث فلسفی مکث نمیکند و بهسرعت هم مگان را بازمیگرداند (که در پسزمینه در حال بازسازی خودش بوده و در ابتدا حضورش را از طریق ابزارهای خانه هوشمند سرد و بیروح جما نشان میدهد) و هم به داستان آشنای نبرد انسانهای ترسو با رباتهای خرابکار میپردازد.
اما این بار تهدید اصلی ارتقا یافته و ربات نظامی شکستناپذیری به نام AMELIA (با بازی ایوانا ساخنو) که با استفاده از کد اصلی جما ساخته شده و از نظر ظاهری کاملاً شبیه یک انسان واقعی است، در فیلم حضور دارد. او به راحتی میتواند سر یک مرد را از تنش جدا کند. قابلیتی که در یک ابزار قابلکنترل تحسینبرانگیز است؛ اما وقتی ماشین کنترلهای انسانیاش را نادیده بگیرد و به دنبال سلطه جهانی باشد، عجیب میشود.
تضاد طراحی؛ مگان در برابر آملیا
یکی از جذابیتهای قسمت اول، دیدن تکامل مگان عروسکی که از یک اسباببازی عجیب به قاتلی خونسرد تبدیل شد، بود. او به مرور زمان قوانین برنامهنویسیاش را زیر پا گذاشت و تا سرحد امکان برای حفاظت از کِیدی تلاش کرد. ترکیب حرکات و گفتار رباتیک او با فضای گرم خانه، نوعی سرگرمی غریب خلق کرده بود.
در قسمت دوم مگان جما را متقاعد میکند تا او را دوباره بسازد؛ زیرا خودش را تنها امید برای شکست دادن آملیا میداند. تیم طراحی و گریم فیلم، ظاهر مصنوعی او را حفظ کردهاند؛ اما قد او کمی بلندتر، دستها و چشمهایش ارتقا یافته و طنز تنیده شده لباسها هم به او داده شده است.
پیام پنهان در دل نبرد دو ربات
این طراحی هم طرفداران پرشمار مگان را راضی و هم تضادی جذاب با ظاهر صیقلی و کاملاً انساننمای آملیا ایجاد میکرد. نکته جالب اینجاست که تنها دو سال میان ساخت این دو هوش مصنوعی فاصله وجود دارد؛ اعترافی تلخ به این واقعیت که فناوری با سرعتی سرسامآور پیش میرود و جهانی دائماً جدید خلق میکند که انسانها مجبورند مسئولانه آن را مدیریت و در نهایت با آن زندگی کنند.
نقش محوری جما؛ میان خالق، مادر و ناجی
نقطه عطف اصلی فیلم این است که آیا جما و همکاران مهندساش، کول و تس (با بازی برایان جردن آلوارز و جن ون اپس که از قسمت اول بازگشتهاند)، میتوانند به مگان اعتماد کنند تا به آنها و بشریت کمک کند یا خیر.
این موضوع به احساس گناه و مسئولیت سنگینی که جما به عنوان خالق و مادر احساس میکند هم دامن میزند. ویلیامز که در این قسمت تهیهکننده هم است، توانسته در میان هرجومرج و صحنههای اکشن، لحظات احساسی عمیقی خلق کند؛ از جمله زمانی که درباره انگیزههایش در آزمایشگاه و خانه دچار تردید میشود و از خود میپرسد آیا واقعاً الگوی خوبی برای کِیدی یا حتی مگان بوده است یا نه.
فیلم مملو از صحنههای اکشن سریع، بدلکاریهای جذاب، جلوههای ویژه چشمگیر، ماشینهای لوکس، جاسوسی و حتی یک شرور تکنولوژیک است.
هوش مصنوعیای که زمانی در یک دستگاه فتوکپی دهه ۸۰ متولد شد، حالا آنقدر قدرتمند شده که شبیه «یک خدا» به نظر میرسد.
این حجم از اطلاعات و اتفاقات باعث میشود که M3GAN 2.0 کمکم هویت اصلی خود را از دست بدهد و ایدههای عمیق درباره آینده هوش مصنوعی زیر خروارها دیالوگ کلیشهای – مانند «اگه یه هوش مصنوعی رو بذاری توی مغز انسان، فقط کمکراننده نمیمونه» – و نبردهای پرهیجان و تکراری دفن شوند.
نتیجهگیری

در نهایت فیلم شبیه محصولی به نظر میرسد که اگر از یک مدل هوش مصنوعی مثل ChatGPT میخواستیم یک فیلم تابستانی عامهپسند و پرفروش بنویسد، تحویلمان میداد.
این فیلم استاندارد، خوشساخت و لذتبخش در لحظه، اما فاقد ماندگاری و عمقی که آن را به یک اثر متفاوت تبدیل کند، است.
با وجود تمام جذابیتهای بصری و لحظات سرگرمکنندهاش، M3GAN 2.0 نتوانسته به همان اندازه که قسمت اول نوآور بود، تجربهای تازه ارائه دهد؛ هرچند برای طرفداران دوآتشه مگان، باز هم دیدنش خالی از لطف نخواهد بود.
وبسایت فیگار به این فیلم نمره 5 از 10 را میدهد.
نظر شما دربارهی مطلب نقد فیلم مگان 2 چه بود؟ لطفا نظرات خود را در بخش کامنت با فیگار و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.