همنواز

خورشید گرفتگی مرکب یا هیبریدی 2023 به وقوع پیوست

به تازگی نادرترین نوع خورشید گرفتگی در سال 2023 با عنوان خورشید گرفتگی مرکب یا هیبریدی در استرالیا رصد شده و به وقوع پیوسته است.

بنا بر گزارشات اخیر، نادرترین کسوف یا خورشید گرفتگی سال 2023 در بخش‌هایی از استرالیا به وقوع پیوست. خورشید گرفتگی هیبریدی با عنوان دیگر کسوف مرکب نوعی نادر از خورشید گرفتگی است که هر دهه یک بار اتفاق می‌افتد.

خورشید گرفتگی مرکب

خورشید گرفتگی مرکب
خورشید گرفتگی هیبریدی

در شب 19 آوریل تا 20 آوریل 2023، برابر با 30 تا 31 فروردین‌ماه، نادرترین نوع خورشید گرفتگی رخ می‌دهد که این نوع از خورشید گرفتگی را خورشید گرفتگی مرکب یا هیبریدی می‌نامند. این نوع از خورشید گرفتگی هر دهه، یکبار اتفاق می‌افتد. در طول این قرن، از میان تمام خورشید گرفتگی‌ها، تنها ۳.۱ درصد از آن‌ها، خورشید گرفتگی مرکب خواهد بود.

خورشید گرفتگی مرکب یا هیبریدی، نوع نادری از خورشید گرفتگی است که در طول مسیر خود از حلقوی به کامل و از کامل به حلقوی تغییر می‌کند. این پدیده زمانی رخ می‌دهد که برای یک شاهد زمینی اندازه ظاهری ماه با خورشید مطابقت دارد. در اصل به دلیل منحنی بودن زمین، سایه ماه دارای نواحی مختلفی است؛ یک ناحیه مرکزی تاریک‌تر به نام umbra و یک منطقه بیرونی روشن‌تر به نام نیم‌سایه(penumbra)، از این‌رو این نوع از خورشید گرفتگی نادر رخ می‌دهد.

خورشید گرفتگی مرکب
خورشید گرفتگی هیبریدی

خورشیدگرفتگی هیبریدی

در مکان‌هایی که ماه در حین گرفتگی، نزدیک به نقطه اوج است، در ظاهر، اندازه آن در بزرگترین حالت خواهد بود و این وضعیت باعث خورشید گرفتگی کامل می‌شود و در مکان‌هایی که ماه به افق نزدیک‌تر است، ناظر زمینی شاهد یک خورشید گرفتگی حلقوی است، زیرا اندازه ظاهری ماه در مقایسه با خورشید کمی کوچک‌تر خواهد بود.

در طی یک خورشید گرفتگی کامل یک تاج خورشیدی(solar corona) مشاهده می‌شود، در حالی که در طی یک خورشید گرفتگی حلقوی، ماه مرکز خورشید را می‌پوشاند و حلقه آتش (ring of fire) را ایجاد می‌کند. در مسیر خود، در طول یک خورشید گرفتگی ترکیبی، یک خورشیدگرفتگی حلقوی به یک گرفتگی کامل تبدیل می‌شود و همینطور بالعکس.

خورشیدگرفتگی هر دهه یک بار رخ می‌دهد. در طول این قرن، از میان تمام خورشیدگرفتگی‌ها، تنها 3.1٪ (7 از 224) از آنها خورشیدگرفتگی هیبریدی خواهد بود. در سال 2031 میلادی نیز می‌توانیم شاهد خسوف هیبریدی بعدی باشیم.

بیشتر بخوانید:


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *