ژانر ترسناک و سینمای وحشت همیشه از محبوبترین گونههای سینمایی بین فیلمبازها بوده است. در ادامه این مقاله با معرفی و تحلیل بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما با ما همراه باشید.
فیلمهای ترسناک همیشه پای ثابت جمعهای دوستانه و خانوادگی برای تماشا بودهاند. ژانری سرگرمکننده و البته هیجانانگیز که در دورهمیها بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. اما متاسفانه تعداد آثار بیکیفیت در این ژانر بسیار زیاد است.
بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما
بهترین فیلمهای ترسناک از نگاه سایت فیگار
- Scream (1996)
- The Ring (2002)
- Rec (2007)
- The Texas Chain Saw Massacre (1974)
- The Conjuring (2013)
- The Exorcist (1973)
- The Others (2001)
- Alien (1979)
- The Shining (1980)
- The Wailing (2016)
ضمن مطالعهی این مقالهی ارزشمند میتوانید یا از طریق صفحهی ایستاگرام فیگار یا از طریق لینک بهترین فیلمهای ترسناک روانشناختی تاریخ سینما را از نگاه سایت فیگار به نوع دیگری از فیلمهای ترسناک تاریخ سینما نگاهی بیاندازید.
View this post on Instagram
لیست زیر تعدادی از بهترین فیلم های ترسناک دنیا است که بدون ترتیب خاصی برای شما ضمن معرفی، تحلیل هم شدهاند.
Scream (1996)
Scream فیلمی رازآلود و ترسناک در سبک اسلشر است که به تازگی نسخه جدید آن در 2022 منتشر شده است. نسخه 1996 این فیلم را میتوان از بهترین فیلم های اسلشر تاریخ دانست.
داستان جیغ درباره قاتلی است که با تلفن خانه دختر جوانی به نام “سیدنی” تماس میگیرد.
“سیدنی” درست در روز سالگرد قتل مادرش، پیامی مرموز و تهدیدآمیز را از این قاتل دریافت میکند.
این قاتل با اشاره و استناد به فیلمهای ترسناک، “سیدنی” و دوستانش را وارد بازی عجیب و مرگباری میکند.
تحلیل فیلم جیغ
جیغ در سال 1996 در دورانی منتشر شد که فیلمهای ترسناک مخصوصا در سبک اسلشر به مقدار زیادی در حال انتشار و ساخته شدن بودند.
در دوره تکراری شدن فیلمهای با این سبک فیلم جیغ منتشر شد و با وجود تکرار تعدادی از کلیشهها، خون جدیدی در رگ فیلمهای ترسناک تزرق کرد. این فیلم با تمام توان ژانر کم جون و کم زور شده ترسناک را رو به جلو هل داد.
جیغ یک اثر اسلشر است که تمامی فاکتورهای مهم آن را دارد.
یک قاتل دیوانه با قواعد و فاکتورهای فیلمهای اسلشر آشنا است و بر همین اساس سعی دارد تا یک بازی مرگبار را برای “سیدنی” و دوستانش برگزار کند. از طرف دیگر “سیدنی” هیچ علاقهای به فیلمهای اسلشر نداشته و همیشه به آنها بیتوجه بوده است.
این تناقض جذاب بین قاتل و گزینه قتل باعث دیدنی شدن فیلم میشود.
جیغ بر خلاف فیلمهای ترسناک دیگر درگیر کلیشههای یک گروه جوان سر به هوا که برای فضولی به مکانی رفتهاند یا دنبال خوشگذرانی هستند و یا امثال این اتفاقات نیست.
کلیشههایی که وجودشان بیدلیل است و معمولا نه کمکی به شخصیت پردازی میکنند و نه به عمیق شدن روابط و انسانها.
به جای اتلاف وقت در چنین موضوعاتی، جیغ از همان ابتدا سرضرب و ترسناک آغاز میشود.
جیغ اثری اسلشر و خوشساخت با کارگردانی بسیار خوب است که تماشای آن به علاقهمندان این سبک توصیه میشود.
The Ring (2002)
فیلم Ring یا حلقه از پر سر و صداترین و پرطرفدارترین فیلمهای ترسناک ساخته شده در زمان خود بود. این فیلم به دلیل ایده و داستان خوب خود در دسته برترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما قرار میگیرد.
داستان فیلم حلقه از یک نوار ویدیویی مرموز شروع میشود. نوار ویدیوییای که طبق شایعات هرکس آن را تماشا کند بعد از هفت روز میمیرد.
حال “ریچل” که یک روزنامهنگار است در مورد این نوار ویدیویی مرموز تحقیق میکند. نواری که احتمال میدهد باعث کشته شدن چهار جوان از جمله خواهرزاده خودش شده باشد.
اما درگیر شدن “ریچل” با این پرونده و آن نوار ویدیویی و تلاش برای کشف راز هفت روزه آن او را در مخمصه بدی میاندازد.
تحلیل فیلم حلقه
مهمترین و بارزترین ویژگی فیلم حلقه داشتن قصه است. حلقه نخواسته تا فقط صرفا یک فیلم ترسناک باشد.
فیلمی کلیشهای در مورد روحی که عدهای را در مکانی عجیب بترساند و با چند جامپ اسکیر کار خود را تمام کند.
حلقه قصه و داستان دارد. در این فیلم همه چیز رابطه علت و معلولی دارند. هیچ چیز بیدلیل و بدون منطق نیست. حتی تعداد روزهایی که طول میکشد تا افراد قربانی، کشته شوند هم دلیل دارد و به قصه فیلم برمیگردد.
قصهای که به خوبی با فاکتورهای درست این ژانر تبدیل به یک فیلمنامه شده است. روزنامهنگاری که علاوه بر شغلش، دلیلی شخصی برای حل این پرونده پیدا میکند و این موضوع روی زندگی شخصیاش اثر میگذارد.
کارگردانی آشنا به ژانر و بازیهای خوب از دیگر ویژگیهای فیلم حلقه هستند.
حلقه یک نسخه ژاپنی هم دارد که محصول 1998 است و نسخه آمریکایی از روی آن ساخته شده است. نسخه ژاپنی هم کیفیت بسیار خوبی دارد اما نسخه آمریکایی در سطح جهان معروف و شناخته شده است.
Rec (2007)
فیلم Rce که در واقع مخفف کلمه Record به معنای ضبط کردن میباشد، از با کیفیتترین و ترسناک ترین فیلم ها و البته محصول کشور اسپانیا است.
“آنجلا” یک گزارشگر تلویزیونی است که در حال ضبط برنامه و گزارشی از یک ایستگاه آتشنشانی و نحوه کار و فعالیت آنها است.
حال در حین همین گزارش یک ماموریت به آتشنشانها داده میشود. ماموریتی درباره یک گزارش از یک ساختمان که یکی از ساکنین آن به مشکل خورده است.
“آنجلا” تصمیم میگیرد به همراه فیلمبردار خود با آتشنشانها به آن ساختمان برود. طولی نمیکشد که او خود را حبس شده در ساختمانی میبیند که حوادث عجیب و وحشتناکی در آن جریان دارند.
تحلیل فیلم رک
از فیلم رک در سال 2007 به عنوان یک پدیده یاد میشد. فیلمی که با داستان و سبکی نسبتا تازه پا به میدان گذاشته بود.
سبک فیلمبرداری فیلم رک سبک found footage است. این تکنیک در فیلمهای ترسناک زیادی استفاده شده است.
این تکنیک اینگونه عمل میکند که تصاویر موجود در فیلم همگی از یک دوربین همراه که توسط یکی از شخصیتهای فیلم تصویربرداری شده، استفاده میشود.
در رک تصاویری که گرفته شده همگی از دوربین فیلمبردار همراه “آنجلا” است که با او به ساختمان رفته است.
ممکن است این سبک و تکنیک فیلمبرداری مورد علاقه عدهای نباشد. اما فیلم رک به خوبی از این سبک استفاده کرده است. فرم فیلم رک اینگونه اقتضا میکند و این سبک فیلمبرداری پر تنش از قواعد این فیلم و سبک انتخابی سازنده است.
شاید اگر فیلم با تکنیک دیگری ساخته میشد تا این حد به موفقیت نمیرسید.
پس اگر با دوربین روی دست و تکانهای زیاد دوربین مشکل دارید یا این تکنیک حس سرگیجه و سردرد به شما منتقل میکند این فیلم مناسب شما نیست.
اما اگر با این موضوع مشکلی ندارید تماشای فیلم رک میتواند تبدیل به تجربهای لذت بخش شود.
The Texas Chain Saw Massacre (1974)
دومین فیلم اسلشر این لیست فیلم The Texas Chain Saw Massacre است.
داستان این فیلم درباره گروهی از جوانان میباشد که مسیر خود را در سفری به تگزاس گم کردهاند.
آنها در یکی از جادههای فرعی با جوانی روبرو میشوند و آن جوان با رفتار عجیب و غریب را سوار میکنند.
پس از مدتی اعضای گروه به دام خانوادهای آدمخوار اهل تگزاس که خانهای در منطقه دورافتاده دارند میافتند.
تحلیل فیلم کشتار با اره برقی در تگزاس
کشتار با ارهبرقی در تگزاس فیلمی اسلشر و پر هیجان است. فیلمی که شاید داستان و موضوعی تقریبا کلیشهای داشته باشد اما فیلم خوشساختی است.
مهمترین ویژگیای که یک فیلم در این سبک باید داشته باشد توانایی ساخت تعلیق است.
فیلم The Texas Chain Saw Massacre فیلمی است که در کارگردانی و نوع و حرکات دوربین خود تعلیقهای خوبی میسازد.
هنگامی که این فیلم را تماشا میکنید احتمالا باورتان نخواهد شد که مشغول تماشای فیلمی محصول سال 1974 هستید.
فیلم بسیار خوشساخت است و با وجود گذشت سالیان زیاد و ورود انواع تکنولوژی به صنعت فیلمسازی، همچنان میتواند بیننده را میخکوب کند.
کشتار با ارهبرقی در تگزاس از نظر تکنیکی و ساخت از دوره خودش جلوتر بوده است.
The Conjuring (2013)
فیلم The Conjuring یا احضار در دوران رکود فیلمهای ترسناک در قرن 21، انقلابی برپا کرد. این فیلم را میتوان در صدر بهترین فیلم های ترسناک قرن 21 قرار داد.
The Conjuring داستانی یک خطی و ساده دارد که به خوبی به آن پرداخته شده است.
داستان فیلم احضار قصه یک خانه روستایی طلسم شده است. حال دو متخصص مسائل ماورالطبیعه به نامهای “اد” و “لورین” میخواهند عامل این طلسم و تسخیر خانه را پیدا کنند و ساکنان آن را نجات دهند.
تحلیل فیلم احضار
همانطور که گفته شد فیلم احضار داستان یک خطی و سادهای دارد. فیلم در ابتدا اندکی کلیشهای به نظر میرسد اما به زودی متوجه میشوید که با اثری کلیشهای طرف نیستید.
فیلم احضار عملکرد بسیار خوبی در ریتم دارد. بعد از معرفی خانواده قصه و خانه بزرگ و مرموز آنها فیلم مدام در حالت تعلیق قرار دارد.
در اکثر دقایق فیلم، تعلیق نگرانی و ترس حاکم است و هر چند دقیقه یک بار با یک اتفاق ترسناک روبرو میشویم. این موضوع باعث میشود که حوصله مخاطب سر نرود و فیلم با ریتمی خوب تا پایان مخاطب را سرپا نگه میدارد.
فیلم در زمینه موسیقی متن و استفاده از افکتهای صوتی بسیار موفق است. کارگردان کاملا به تاثیر المانهای صوتی در ایجاد فضا و حس ترسناک واقف است و از این موضوع به سادگی نمیگذرد.
در کنار کارگردانی و بحث المانهای صوتی، بازی بازیگران هم در انتقال حس بسیار موفق و موثر است.
فیلمی که یک داستان یک خطی دارد اما میتواند مخاطب را به مدت دو ساعت در مقابل تصویر میخکوب کند و در ایجاد ترس در او موفق عمل کند.
البته که موضوعاتی مثل واقعی بودن داستان فیلم هم کمک کننده هستند، اما فقط واقعی بودن داستان نمیتواند یک اثر با کیفیت و پر از تعلیق و ترس را خلق کند.
The Exorcist (1973)
جنگیر قطعا از شناختهشدهترین اسمها میان آثار ترسناک است. حتی کسانی که این فیلم را ندیدهاند قطعا اسم آن به گوششان خورده است.
عده زیادی فیلم The Exorcist را بهترین فیلم ترسناک ساخته شده میدانند.
فیلم جنگیر هم مثل فیلم The Conjuring داستانی یک خطی دارد.
“ریگان” فرزند یک بازیگر معروف سینما است. او مدتی است که دچار حالتهای غیرعادی و غیرطبیعی شده است.
در حالی که پزشکان هیچ کمکی نمیتوانند به او بکنند، به نظر میرسد راه حل رفتن نزد کشیش و اجرای مراسم جنگیری است.
تحلیل فیلم جنگیر
فیلم جنگیر محصول سال 1973 است. ممکن است اگر شما الان در سال 2022 آن را تماشا کنید حس دقیق مخاطبین این فیلم در آن سال را درک نکنید.
اکنون در سال 2022 مخاطبین فیلمهای ترسناک زیادی را تماشا کردهاند و با انواع ترفندها و پیچیدهترین راههای ترساندن آشنا هستند.
اما در سال 1973 مردم اطلاعات چندانی نسبت به این موضوعات نداشتند و به همین دلیل این فیلم عده زیادی را از ترس تا مرز مرگ برد.
این فیلم برای عده زیادی پل آشنایی آنها با ژانر وحشت در سبک جنگیری بود. این فیلم در سال 1973 این سبک را هم معرفی کرد و هم آن را به بالاترین کیفیت خود در آن زمان رساند.
بر خلاف اکثر فیلمهای ترسناک که روحی خبیث در جستجو و شکار افراد مختلف است، در جنگیر داستان متفاوت است.
در جنگیر عامل تهدیدکننده به طور مداوم در یک اتاق قرار دارد و پای خود را فراتر از آن مرز نمیگذارد. این انتخاب افراد مختلف است که با وارد شدن به اتاق با آن روبرو شوند.
بنابراین تعقیب و گریز همیشگی موجود در فیلمهای ترسناک در این فیلم وجود ندارد و عاملی برای فرار کردن وجود ندارد. یک دختر کودک تسخیر شده و در اتاق خود در حال زجر کشیدن است.
این موضوع نوعی ساختارشکنی هم به حساب میآید. این فیلم تعداد زیادی از المانهای فیلمهای ترسناک را تغییر داده است.
این فیلم شاید در سال 2022 شما را نترساند اما قطعا از آثار بسیار مهم در تاریخ سینمای وحشت به شمار میآید که در زمان خود تاثیر فراوانی بر روی مخاطبین گذاشت.
The Others (2001)
فیلم The Others با بازی “نیکول کیدمن” را میتوان متفاوتترین فیلم این لیست نامید.
فیلم The Others داستان یک خانواده شامل یک مادر به نام “گریس” و دو فرزند او است که در عمارتی بزرگ در دوران جنگ زندگی میکنند.
دو فرزند “گریس” به نور خورشید حساسیت دارند و به همین دلیل در تاریکی زندگی میکنند.
با جریاناتی که رفتهرفته در خانه اتفاق میافتند، “گریس” کمکم باور میکند که خانوادهاش نفرین شدهاند.
تحلیل فیلم دیگران
فیلم دیگران از آن دست فیلمهایی است که ترس و استرس در تمام مدت و در طول فیلم جریان دارد.
فیلم لحظه ترسناک عجیب و غریبی ندارد و شما را از ترس از جای خود بلند نمیکند. اما یک ریتم صعودی بسیار جذاب دارد که لحظه به لحظه میزان هیجان را افزایش میدهد و در آخرین دقیقه ضربه خود را به مخاطب وارد میکند.
این فیلم قطعا از نظر میزان ترس لحظهای، به دیگر آثار این لیست نمیرسد اما از نظر ساخت بسیار حسابشده و دقیق است.
بازی “نیکول کیدمن” بسیار خوب و به اندازه است. کارگردانی، نوع دوربین و نورپردازیها همگی در خدمت فیلم و ژانر آن و همچنین هدف فیلم هستند.
دیگران، با یک پایان شوکه کننده شما را مبهوت میکند و تا دقایقی دهان شما را باز میگذارد.
دیگران قطعا متفاوتترین فیلم ترسناکی است که میتوانید تماشا کنید.
Alien (1979)
Alien فیلمی ترسناک و علمیتخیلی با ایدهای جذاب است که آن را در بین بهترین فیلم های ترسناک سینما قرار میدهد.
داستان فیلم Alien در یک سفینه فضایی میگذرد. خدمه یک سفینه فضایی پیامی عجیب و نگران کننده را از یک سیاره شناخته نشده دریافت میکنند.
آنها برای جستجو به آن سیاره میروند و پس از جستجو برای بازمانده، هنگامی که به سفینه خود بازمیگردند متوجه حضور یک موجود ناشناخته میشوند.
پس از آن که خدمه موجود فضایی ناشناخته را به وارد سفینه میکنند اتفاقات عجیبی در سفینه جریان مییابند.
تحلیل فیلم بیگانه
بیگانه ایده جذابی داشت. ایده تجربه هیجان و استرس در یک مکان غیر عادی مثل فضا و سفینه فضایی.
اما فیلم بیگانه فقط در حد یک ایده جذاب باقی نمانده و این ایده به خوبی پرداخته و ساخته شده است.
داستان بیگانه ممکن است در ابتدا یک داستان کلیشهای به نظر برسد. اما “ریدلی اسکات” کاملا از پس این موضوع برآمده و فیلمش دنبالهرو کلیشهها نیست.
از نکات مهم و خوب فیلم بیگانه، معرفی خوب و درست هیولای خود است. “ریدلی اسکات” زمان و شیوه بسیار مناسبی را برای معرفی هیولای خود در نظر گرفته است.
این موجود عجیب و غریب و خطرناک، در نهایت ابهت معرفی میشود. “ریدلی اسکات” در ابتدا سعی میکند مخاطب را با خدمه و فضای سفینه آشنا کند.
هنگامی که مخاطب مشغول لذت بردن از آرامش موجود در فضای بیانتها است، ناگهان این آرامش به هیجان و آدرناین تبدیل میشود که تا پایان فیلم ادامه دارد.
Alien فیلمی پرهیجان و پرتعلیق است که پس از معرفی و به تصویر کشیدن انزوای انسان در فضا و آرامش و سکوت مطلق، ناگهان به فیلمی پر از استرس تبدیل میشود فیلمی که تا لحظه آخر شما را هیجانزده نگه میدارد.
The Shining (1980)
عده زیادی اعتقاد دارند که فیلم The Shining ترسناک ترین فیلم ساخته شده در این ژانر است.
البته ترسی که The Shining در بیننده ایجاد میکند ترسی است که روی ذهن او اثر میگذارد.
فیلم درخشش داستان مردی است که شغلی را به عنوان نگهبان یک هتل قبول میکند. این هتل یک هتل معمولی نیست و تفاوتهایی با سایر هتلها دارد.
مکانی که این هتل در آن قرار دارد نقطهای دورافتاده و سرد است. هتل در فصل سرما قابل استفاده نیست و این وظیفه نگهبان است که تمام فصل سرما را در این هتل باشد.
شایعاتی درباره نگهبان قبلی هتل و اتفاقات عجیبی که برای او و خانوادهاش افتاد وجود دارد. با این حال “جک” با بازی “جک نیکلسون” تصمیم میگیرد این شغل را قبول کند. درست بعد از ورود “جک” و خانوادهاش به هتل داستانی مرموز و عجیب آغاز میشود.
تحلیل فیلم درخشش
فیلم The Shining یک فیلم ترسناک روانشناختی و از بهترین و درخشانترین آثار استنلی کوبریک است. عده ای معتقدند که کوبریک در این فیلم در بهترین فرم و پختهترین حالت خود بوده و بهترین فیلم خود را خلق کرده است.
The Shining از آن دست فیلمهایی است که اتمسفر و فضاسازی بسیار قوی و خوبی دارد و از دلایل وجود ترس در این فیلم فضاسازی آن است.
لوکیشن یک هتل بسیار بزرگ و خالی از آدم به خودی خود ترسناک است. حال اینکه کوبریک با مهارت خود این ترس را افزایش میدهد.
The Shining استنلی کوبریک از آن دسته فیلمهایی است که بعد از گذشت این همه سال هنوز به طور کامل رمزگشایی نشده و صحنههای مختلفی از فیلم مخصوصا پایانش همچنان مورد بحث علاقهمندان است.
درخشش در زمان خود بسیار موفق بود و همچنان عده زیادی آن را به عنوان ترسناک ترین فیلم ساخته شده و از برترین فیلم های ترسناک تاریخ قرار میدهند.
از نکات مهم دیگر فیلم The Shining بازی استادانه و بینظیر “جک نیکلسون” است. بازی “نیکلسون” در این فیلم به معنای واقعی کلمه درخشان است. این نقش با بازی “نیکلسون” ماندگار شده است و حتی نمیتوان این فیلم را بدون حضور او تصور کرد.
The Wailing (2016)
The Wailing از آثار با کیفیت و خوب ترسناک قرن 21 و محصول کره است.
داستان فیلم The Wailing در روستایی کوچک میگذرد.
یک غریبه وارد روستای کوچکی میشود و پس از مدت کوتاهی، یک بیماری عجیب و مرموز در تمام منطقه شیوع پیدا میکند.
حال پلیسی درگیر این ماجرا که مجبور است برای نجات جان فرزند خود این معمای پیچیده را حل کند.
تحلیل فیلم شیون
فیلم The Wailing یکی از قویترین و باکیفیتترین فیلمهای ترسناک ساخته شده تا به امروز است.
شیون یک فیلم ترسناک معمولی و تیپیکال نیست. این فیلم فراتر از یک اثر ترسناک است. یک فیلم عمیق و بهیادماندنی از سینمای کره.
The Wailing یک اثر کارآگاهی و ترسناک است، با مولفههای دقیق و درست از دو ژانر که با یکدیگر ترکیب شدهاند.
شیون با وجود مدت زمان دو ساعت و نیمه خود هرگز خسته کننده نمیشود. ریتم درست و سعی در قصهگویی، همراه با پیچش و پیچ و تابهای داستانی دلیل این موضوع هستند.
در قصه و فیلمنامه فیلم، کش دادن وجود ندارد. تمام لحظات فیلم لازم و دارای نکاتی هستند که به تکامل قصه کمک میکنند.
شاید اگر قصد دارید از تماشای یک فیلم ترسناک، صرفا هیجان را تجربه کنید شیون خیلی گزینه مناسبی نباشد. گرچه که فیلم لحظات پرهیجان زیادی دارد اما تلاش زیادی در قصه گفتن و جا انداختن قصه خود و عمق دادن به شخصیتها و اتفاقات دارد که در این امر بسیار موفق است.
شیون یک ترسناک کلیشهای بی سروته نیست. شیون یک کارآگاهی حساب شده با تم جنگیری است که تماشای واقعا لذتبخش است و از دست دادن آن مساوی است با از دست دادن یکی از بهترین فیلم های ترسناک سینما.
بیشتر بخوانید:
- معرفی و تحلیل بهترین فیلم های ترسناک 2021
- بهترین فیلم های ترسناک 2022
- بهترین فیلم های ترسناک ممنوعه جهان
- معرفی و تحلیل بهترین فیلم های ترسناک روانشناختی تاریخ
- بهترین فیلم ها و سریال های ترسناک کره ای 2022 و 2021
- بهترین فیلم های ترسناک 2022
- بهترین فیلم های ترسناک نتفلیکس 2022
- بهترین فیلم های خون آشامی 2022
- بهترین فیلم ها و سریال های زامبی 2022
- بهترین فیلم های دلهره آور 2022
- بهترین فیلم های ترسناک ترکی 2022
از همراهی شما تا انتهای نوشتار بهترین فیلم های ترسناک تاریخ سینما سپاسگزار هستیم. حتما ما را با نظرات خود در رابطه با این نوشتار، آگاه کنید. شما میتوانید به عنوان نویسنده مهمان در سایت فیگار عضو شوید و علاوه بر اشتراک نظرات خود در رابطه با مقالهها، نقد فیلم ، نقد سریال ، اخبار سینما و مطالب خودتان را نیز انتشار دهید. برای مطالعه فراخوان مرتبط با آن بر روی لینک نویسنده مهمان کلیک نمایید. در ضمن شما همراهان عزیز میتوانید به اینستاگرام فیگار جهتِ شناختِ مهمترین فیلم های ژانرهای مختلف و خلاصه نقد و بررسیهای فیلمهای روز دنیا مراجعه کنید.