پروین خیربخش یا فروزان، یکی از بازیگران معروف بود. وی 4 بهمن 1394 در تهران دار فانی را وداع گفته است. در ادامه بیوگرافی پروین خیربخش یا فروزان را بخوانید.
پروین خیربخش مشهور به فروزان ( زاده 4شهریور 1316 در بندر انزلی- درگذشتهٔ 4 بهمن 1394 در تهران)، بازیگرسینما و دوبلور ایرانی است. وی در فیلم های زیادی هنرنمایی کرده است که فیلم دایره مینا (۱۳۵۷) به کارگردانی داریوش مهرجویی تنها فیلم فروزان در سینمای موسوم به موج نو است اما او در فیلمهای کارگردانان صاحبنامی مانند علی حاتمی، فریدون گله و شاپور قریب نیز حضور داشت. فیلمهای ساحل انتظار، انسانها، گنج قارون، خاطرخواه، باباشمل، ایوب و دالاهو از فیلمهای مشهور و پرفروش او بودند.
پروین خیربخش یا فروزان
پروین خیربخش(فروزان)، در ۴ شهریور ۱۳۱۶ در بندر انزلی متولد شد. از سال ۱۳۴۱ با دوبله و گویندگی در نقشهای دوم و سوم فعالیت خود را آغاز کرد و تا سال ۱۳۴۴ ادامه داد. از سال ۱۳۴۲ با بازی در فیلم ساحل انتظار به کارگردانی سیامک یاسمی به عنوان بازیگر شروع به کار کرد و تا سال ۱۳۵۶ در سینما فعال بود.
او در دهه ۵۰ مسیر متفاوتی را در بازیگری برگزید. فروزان در سال ۱۳۵۰ در فیلم باباشمل ساخته علی حاتمی حضور یافت که حاصل این همکاری، دریافت جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره سپاس بود. این بازیگر معروف در فیلم های زیادی درخشید.
آغاز زندگی هنری فروزان
پروین خیربخش از سال 1341 با دوبله و گویندگی در نقشهای دوم و سوم زندگی هنری فروزان را آغاز کرد و تا سال 1344 ادامه داد. از سال 1342 با بازی در فیلم ساحل انتظار به کارگردانی سیامک یاسمی به عنوان بازیگر شروع به کار کرد و تا سال 1356 در سینما فعال بود. او نزدیک به 15 سال در سینمای حرفهای فعالیت کرد که عمدتاً به نقشآفرینی در سینمای تجاری محدود بود. وی همراه با محمدعلی فردین، از ستارگان آثار موسوم به فیلم فارسی بود. در کارنامه فروزان چند فیلم متفاوت از بقیه نیز به چشم میخورد که حاصل همکاری او با کارگردانانی چون داریوش مهرجویی و علی حاتمی است.
در سال 1348 در نخستین جشنواره سپاس، برنده جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن برای فیلم تنگه اژدها (1347) ساخته سیامک یاسمی شد. او در دهه 50 مسیر متفاوتی را در انتخابهایش پیش گرفت و گزیده کارتر از دهه 40 به فعالیت پرداخت. فروزان در سال 1350 در فیلم باباشمل ساخته علی حاتمی حضور یافت که حاصل این همکاری، دریافت جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره سپاس بود.
او در طول فعالیت هنری خود با بازیگران نامدار و مطرحی چون محمدعلی فردین، ناصر ملک مطیعی، رضا بیک ایمانوردی و بهروز وثوقی همبازی بوده است.
فروزان بعد از انقلاب
فروزان برخلاف بسیاری از بازیگران و خوانندگان ایرانی پیش از انقلاب که مهاجرت کردند، در ایران ماند. او پس از انقلاب، از کار هنری منع شد و دیگر بر پرده سینما دیده نشد. فروزان به خواست خودش هیچگاه در جمع هنرمندان و دوستدارانش ظاهر نشد و حاضر به انجام مصاحبه با هیچیک از شبکههای تلویزیونی و انتشار تصویری جدید از خود نشد. در سالهای آخر زندگی کمتر خبری از او در رسانهها منتشر میشد. فروزان پس از 37 سال انزوا فوت کرد.
اما علت مرگ فروزان چه بود؟
وی چهار روز قبل از مرگش به دلیل کمر درد شدید به بیمارستان پارس تهران مراجعه کرد و سپس به منزل منتقل شد و سرانجام یکشنبه 4 بهمن 1394 در سن 78 سالگی در منزلش در تهران درگذشت و روز 5 بهمن، در قطعه 73، ردیف 166 و شماره 41 بهشت زهرای تهران، به خاک سپرده شد.
بیشتر بخوانید: