کلاهبردار واژه سنگینی است که در مستندی یکطرفه برای شخصی که در کلِ مستند برای دفاع حضور ندارد استفاده شده. نقد مستند کلاه بردار تیندر از منظری متفاوت به این مسئله خواهد پرداخت. همراه فیگار باشید.
حقیقتی تلخ وجود دارد که همیشه و با گسترش مدرنیته تقلبی غرب از چشمِ همگان پنهان شده و در دادگاهها و قضاوتهای عمومی نادیده گرفته شده.
وقتی جرمی اتفاق میافتد قربانی هم تا حدودی مقصر است. این حدود ممکن است از یک هزارم درصد شروع و تا 99% ادامه داشته باشد. این جملات را با در نظر گرفتن فیدبکِ عصبانی شدن بخشی از خوانندگان محترم نوشتار نقد The Tinder Swindler نوشتم اما اهمیتی ندارد.
به قول بابک احمدی عزیز (فیلسوف معاصر)، حقیقت در هنر همان چیزی است که با متضادش برابر باشد. فلذا میتوان استدلال کرد که حقیقت مطلق وجود ندارد و هر کس از منظر خود میتواند به وقایع نگاه کند.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
کلاه چه کسی برداشته شده؟
فهرست مطالبی که در ادامه نوشتار نقد مستند کلاه بردار تیندر که اثری از نتفلیکس است، خواهید خواند به شرح زیر است:
- تیندر و دِیتهای پستمدرن
- تیندر چیست؟
- تکنولوژی ؛ خدمت یا خیانت به بشریت؟
- شروع و پایان حادثه
- محرومیت سایمون از فعالیت در تیندر
نقد مستند کلاه بردار تیندر را با چند سوال از شما شروع میکنم. دختری که وارد تیندر میشود به قصد آشنایی با مردی ثروتمند در چه حد کلاهبردار است؟ دختری که با مردی ثروتمند (برای ثروتش) وارد رابطه میشود چطور؟
اینجا میگویم دختر چون آدمهای این مستند که متضرر نشان داده میشوند دختر هستند. اگر پسر بودند میگفتم پسر. سوال بعدی این است که آیا بهرهمندی از ثروت مردی به واسطه دوسدخترش بودن چه اسمی دارد؟
همخوابگی با مردی ثروتمند و “میخواستم با یه آدم پولدار بودنو تجربه کنم” (جملهای که زن اول در ابتدای مستند به زبان میآورد)، به چه معناست؟
فرضا اگر نگاه و قضاوت این مستند درست باشد، آیا کسی که از او اخاذی میشود مقصر نیست؟ نباید تدابیری برای این اندیشید که سرمان کلاه نگذارند؟
شاید به نظر برسد بنده از آقای سیمون طرفداری میکنم اما نه، همانطور که در ابتدای امر عرض کردم در نوشتار نقد مستند کلاه بردار تیندر سعی خواهد شد که از منظری متفاوت به این مسئله نگاه کرد. آیا سیمون لویف کلاه بردار است یا نتفلیکس واقعیت را جورِ دیگر نشان میدهد؟
تیندر و دِیتهای پستمدرن
مستند چنین چیزی را روایت میکند: او (سایمون) با ظاهر شدن به عنوان یک غول الماس ثروتمند و صاحب جت و… زنان را به صورت آنلاین (در نرم افزار تیندر) جذب میکند و سپس از آنها اخاذی میکند.
قرار ملاقات (دِیت) طی دههها و با گسترش تکنولوژی تغییر کرده است. با ظهور اینترنت و متعاقبا برنامههای گوشیهای هوشمند قراردادهای جدیدی میانِ روابط انسانی نوشته شده است.
در حالت ایدهآل این برنامههای هوشمند قرار است ما را به یک انسانِ جهانی تبدیل کنند و فرصتهای بیشتری را در اختیار ما قرار دهند. اما در عمل اتفاقاتِ دیگری در حالِ رخ دادن است.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
این مستند به کارگردانی فلیسیتی موریس، مستندی از سایمون لویف است که از دیدگاه قربانیانش ساخته شده است. در نقد فیلم کلاه بردار تیندر به مسئله میان آنها خواهم پرداخت.
در داستان کلاه بردار تیندر این زنها رویارویی دراماتیکِ خود را با مردی که در Tinder ملاقات کردند به تصویر میکشند که به آنها وعده زندگیِ فانتزیِ مد نظر آنها را میداد.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
آنها را با جتهای شخصی به سرتاسر جهان میبُرد و… اما داستانِ دیو و دلبرِ مد نظر این دخترها (به گفته مستند) کم کم به عنوان یک سناریوی کابوسوار ظاهر میشود که در آن از هر کدام از این زنها کلاهبرداری میشود.
بازگویی رویدادها از خودِ Tinder آغاز میشود. در نقد فیلم The Tinder Swindler زن اول بینش خود را در مورد قرار ملاقات در عصر مدرن ارائه میدهد و اینکه او معمولا به دنبال چه نوع شخصی برای یک شریک زندگی است را برایمان تشریح میکند.
بیشتر بخوانید:
تیندر چیست؟
Tinder یک برنامه آنلاین دوستیابی است. کاربران به طور ناشناس برای لایک کردنِ شخصی، دستِ مبارکشان را به سمت راست میکشند (روی صفحه گوشی) و برای نشان دادن عدم تمایل به سمت چپ.
Tinder از یک سیستم “دوبل انتخاب کردن” استفاده میکند که در آن هر دو کاربر باید قبل از اینکه بتوانند پیامها را مبادله کنند باید انگشت خود را به راست کشیده باشند. درست است! تکنولوژی در جهان پستمدرن سعی دارد انسانها را احمقتر کند. در ادامه نوشتار نقد مستند کلاه بردار تیندر در خصوص این ادعا صحبت خواهم کرد.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
تا سال 2014، Tinder روزانه حدود یک میلیارد “swipe” (همان حرکتِ انگشتِ مبارکِ کاربر) را ثبت میکرد و گزارش داد که کاربران به طور متوسط 11 بار در روز وارد این برنامه میشوند.
در سال 2015، Tinder پنجمین پردرآمدترین برنامه تلفن همراه بود و در سال 2019 در درآمدهای سالانه از نتفلیکس پیشی گرفت. در سال 2020، 6.2 میلیون مشترک و 75 میلیون کاربر فعال ماهانه داشت.تا سال 2021، Tinder بیش از 65 میلیارد زوجیابی در سراسر جهان ثبت کرده است.
بیشتر بخوانید:
تکنولوژی ؛ خدمت یا خیانت به بشریت؟
جهانی را تصور کنید که در آن برای پیدا کردن آدرس خانه برادرتان محتاج به تلفن هوشمند هستید. برای درد و دل کردن وارد نرم افزاری میشوید که مِلاک اهمیت در آن فیو و کوت (دیده شدنِ درد و دلتان) است.
جهانی که در آن شان و شخصیت و مقبولیت افراد به تعداد فالورها و لایکهایشان بستگی دارد، به عکسهای فیلتردارشان و استوریهای لاکچریشان در حال میل کردنِ چیزکیک و سوار شدن به لامبورگینی.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
جهانی که با وصل کردن دستگاهی به نام VR (حقیقتِ مجازی) به چشمهایتان واردِ دنیایی میشوید که اساسا وجود ندارد. شما آنجا زندگی میکنید و شاید آب و نان و سکستان هم تامین باشد.
لازم نیست چنین جهانی را تصور کنید. ما در همین جهان زندگی میکنیم. جهانی که ایلان ماسکها و جف بیزوسها و بیل گیتسها و استیو جابزها بنا نهادند و دلارهایشان را به صورت تصاعدی هزار برابر کردند و فقرا و احمقها را فقیرتر و احمقتر.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
در نقد مستند The Tinder Swindler باید اذعان کرد که البته که تکنولوژی فوایدی هم داشته که از جمله آن میتوان به پیشرفتهای علمی و پزشکی و… اشاره کرد. اما شکی ندارم که ضررشون به مراتب بیشتر از سودش بوده، چون اساسِ کار بر قاعده ثروت و قدرت استوار است.
مثال سادهاش نحوه واکسیناسیونِ همین پاندمی کووید 19 بود. اگر عدالت در مسئله تکنولوژی در کار بود فقیر و غنی نداشت، همه واکسینه میشدند. نه اینکه اول انگلیس و آمریکا و از ما بهترون، بهترین واکسنها را بزنند و سر ریز واکسن را با قیمت بالا به جهان سوم بفروشند.
نه اینکه کشورِ اسرائیل هفت برابرِ نیازش (بعد از دوز سوم) واکسن احتکار کند. پس تکنولوژیِ مفید برای همه نیست. اما تکنولوژیِ استوریِ “کباب کوبیده” و یه “روزِ خوب با دوستام” و توئیتِ “امروز بابام خیلی بد اخلاقتر شده، هرکی باباشو دوس نداره فیو بزنه”، برای همه است.
بیشتر بخوانید:
شروع و پایان حادثه
با این حال آنچه واقعا هولناک بود، این بود که چگونه مقبولیت شخصیت آنلاینِ سیمون لویف در اینترنت بافته شد. او مقالاتی را در مورد وارث ثروت الماس و حساب اینستاگرامش را که زندگی تجملیاش را نشان میداد به رخ میکشید.
در تحلیل مستند کلاه بردار تیندر به تصویر کشیدن داستان با توصیفاتِ زنان در نیمه اول مستند به خوبی انجام شده است، اما هیچ توجهی به سایمون و حقوقش نشده است. اینکه او حاضر نشده در مستند باشد دلیل بر محکومیتش نیست، دال بر برائتش هم نیست.
سایمون کلاه بردار تیندر شناخته میشود اما واقعیت نیز چنین است؟ در بدترین حالت همانی است که زنها میگویند اما مگر کسی آنها را زور کرده بود؟
نقد مستند کلاه بردار تیندر
در داستان The Tinder Swindler چطور میشود این درجه از حماقت در کسی جمع شود که پس از اینکه فهمیده سایمون متقلب است باز هم برای او پول واریز میکند؟ این سوالها تماما استفهام انکاری هستند.
آنها واقعا همانطور که ادعا میکنند دچار جادوی عشق شده بودند یا نکند خودِ آنها هم در پی نوعی از کلاهبرداری بودند که با همخوابگی و به اصطلاح “رل زدن” با سایمون به دست میآوردند؟ چرا آنها به آسانی در تجملات سبک زندگی او غرق شدند؟
در سال 2019 او محکوم به پرداخت 43 هزار دلار برای کلاهبرداریهای خود شد. او همچنین به 15 ماه زندان هم محکوم شد. او اکنون به دلیل خوشرفتاری در زندان آزاد شده است.
تکنیکِ ترکیب پیامهای متنی واتساپ و یادداشتهای صوتی که با فیلمهای گوشیهای هوشمند ترکیب شدهاند باعث میشود احساس کنید در آن لحظه با آنها هستید.
نقد مستند کلاه بردار تیندر
تکنیکِ وصل کردن احساسات زنها به فیلمهای قدیمی و دیو و دلبر هم در نوع خودش جالب توجه بود. البته از آنجایی که این مستند، گزارشی یک طرفه است ارزشِ هنری برای این تکنیک قائل نیستم.
چون این تکنیک برای ترغیبِ هرچه بیشترِ احساساتِ مخاطب است. هرچه باشد تیندر سایمون را ترند کرده است. اما کسی که محکومیتش را تحمل کرده و اکنون آزاد است دیگر مجرم محسوب نمیشود.
در انتهای نوشتار نقد مستند کلاه بردار تیندر باید اذعان کرد تدوین این مستند خوب انجام شده بود. در بررسی مستند کلاه بردار تیندر تدوین، تدوینی است که وقتی درگیر آن شُدید، داستان شما را رها نمیکند (اگر باورش کنید). کاتهای بجا، بازسازی صحنههایی که تعریف میشود و ترکیبِ خوبِ واقعیت و صحنهسازیها از نکات مثبت مستند و کارگردانی و تدوین این مستند به شمار میروند.
بیشتر بخوانید:
محرومیت سایمون از فعالیت در تیندر
پس انتشار این مستند (گویی تیندر قبلا در جریان این داستان نبوده)، دو روز قبل (4 فوریه 2022) Tinder در بیانیهای به Variety در روز جمعه گفت: “ما تحقیقات داخلی انجام دادهایم و میتوانیم تایید کنیم که Simon Leviev دیگر تحت هیچ یک از نامهای مستعار شناخته شده خود در Tinder فعال نیست.”
در حالی که Tinder اکنون او را ممنوع کرده است، او هنوز یک حساب کاربری در اینستاگرام با بیش از 200000 دنبال کننده دارد. او در یک استوری اینستاگرامی که در روز جمعه منتشر کرد گفت که در حال آماده شدن برای گفتن نسخه خود از داستان است.
بیشتر بخوانید:
از همراهی شما تا انتهای نوشتار نقد مستند کلاه بردار تیندر سپاسگزار هستیم. حتما ما را با نظرات خود در رابطه با این نوشتار آگاه کنید. شما میتوانید به عنوان نویسنده مهمان در سایت فیگار عضو شوید و علاوه بر اشتراک نظرات خود در رابطه با مقالهها، نقدها و مطالب خودتان را نیز انتشار دهید. برای مطالعه فراخوان مرتبط با آن بر روی لینک نویسندگی مهمان کلیک نمایید.
احمقانه ترین نقدی که تا حالا شنیدم…معلومه خودتم روحیه کلاهبردی داری
من فکر میکردم نقدو میخونن : ) و ای کاش دلایلتون رو برای اثبات ادعاتون بیان میکردین ولی در هر حال ممنون از نظر داهیانهتون ؛ )
دقیقا
واقعا از خواندن این نقد نا امید شدم!!
غیر مستقیم از این شخص دفاع شده !!
و تنها بخش حرفه ای نقدر همون نقدهای مربوط به تکنیک های به کاربرده شده در فیلم سازیه !
جمله،((مگه کسی اونها رو مجبور کرده بود ))
خیر! هیچ کس اونها رو مجبور نکرده بوده
فقط همه چیز باورشون شده بود !(در مورد خانم اول این آقا اون همه کار رو کرد تا اون خانم باورش بشه واقعا ی خطر بالقوه وجود داره )
اون خانم هم یا از رو احساسات یا انسانیت ،خواسته کمک کنه
برا ما با دیدی ک به عنوان ی ایرانی و تجربیاتی که تو کشورمون هست داریم این شاید درکش سخت باشه)
اما اگر اون شخص آدم درستی بود چرا جعل هویت کرد ؟
چرا پول رو پس نداد ؟
غیر مستقیم دارید از اون شخص دفاع میکنید
ثانیاً
اون شخص به قدر کافی نمایش چید تا اونها رو بترسونه تا باورکنن واقعا همه اون خطرات واقعیه
در مورد اینکه ی خانم از پول پارتنر آقا ش استفاده کنه
حداقل در دنیای مدرن فعلی تا مردی نخواد کسی نمیتونه مجبورش کنه خرج کنه
مگه کسی مجبورش کرده!!!!))در کشور های اروپایی هم این کاملا یک فرهنگ شده که خانم ها حق داشتن همچنین انتظاری از پارتنر شون رو ندارند و تقریباً همه شاغلن
اون خانم ها هم به پیشنهاد و هزینه خود اون آقا ،حاضر شدن باهاش به تفریحات لوکس بیان!!!وگرنه هیچ کدوم جز قشری نبودن که بتون تا این حد ولخرجی کنن
در نهایت مثل خیلی از همون کامنت های hate
تهش از اون شخص تا حدی دفاع شده
زن ها هم و غیر مستقیم آهن پرست و مقصر خطاب شدن
هرچند دختران در کشور های اروپایی با تربیتی متفاوت از کشوری مثل ایران بزرگ میشن که صمیمی شدن با ی آقا براشون راحت تره
تو ایران به دختران یاد داده شده که آنقدر ساده به کسی اعتماد نکنند و کلی هم فیلم درمورش ساختن
چرا انتظار دارید اونها هم همچنین دیدی داشته باشند ؟
این مسئله رو هم یادآور میشم این شخص از اول زندگی ش در حال دزدی بوده
نظرتونو تایید میکنم منتشر بشه ولی شرمنده نمیخونمش ترجیح میدم همین وقتو بذارم یه داستان کوتاه از چخوف بخونم
آفرین خیلی لذت بردم عالی بود سطح شعور وآگاهیت در لول بالاایی قرار داره آرزوی موفقیت دارم براتون مرسی
اینی که شما نوشتی نقد فیلم نبود قضاوت عوامل فیلم و داستان بود ،